“Mnoge evropske zemlje imaju zakone slične Zakonu o slobodi veroispovesti”: Metju Palmer o spornom zakonu i reakciji naroda

0
Foto: Igor Pavićević

SAD se zalažu za kompromis i mirno rešenje spora oko crnogorskog Zakona o slobodi veroispovesti, izjavio je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.

“Dezinformacije koje se šire o Zakonu o slobodi veroispovesti su namerna provokacija, za koju je pre svega odgovorna Moskva, rekao je u intervjuu Glasu Amerike Metju Palmer, ali nije komentarisao odnose Srbije i Kosova.

On je dodao da je zakon, sam po sebi u skladu sa crnogorskim obavezama, kao kandidata za članstvo u EU, kao i da mnoge evropske države imaju slične takve zakone.

“Razumemo zabrinutost koju izražava SPC i važno je da o tome razgovaraju vlada i crkva i da se smire tenzije koje je ovaj zakon izazvao i da se eliminiše rizik od nasilja na ulicama”, rekao je američki zvaničnik.

Komentarišući započeti dijalog crnogorske vlade i Srpske pravoslavne crkve  o Zakonu o slobodi veroipovesti, Palmer je izrazio nadu da će se naći način kako da se zakon primeni, a da zaštiti interese crnogorske vlade, građana Crne Gore, ali i legitimne interese SPC.

On kaže da je bilo mnogo dezinformacija oko zakona, lažnih vesti emitovanih sa namerom podizanja tenzija, da se ovo pretvori u etničko pitanje između Srba i Crnogoraca.

Odgovarajući na pitanje da komentariše hapšenje novinara i građana zbog objava na društvenim mrežama u Crnoj Gori Palmer je rekao da je sloboda medija osnovno pravo i nešto što Crna Gora treba da poštuje na svom putu ka EU.

(Beta)