MMF projektuje da će kineska ekonomija porasti za 8,4 odsto 2021. godine

1
Ilustracija: CRI

Predviđa se da će se kineska ekonomija povećati za 8,4 odsto 2021. godine, objavio je u utorak Međunarodni monetarni fond (MMF), a prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom.

Ta brojka je 0,3 procentna poena iznad predviđanja MMF-a iz januara, prema najnovijem ažuriranju Svetskih ekonomskih izgleda objavljenim na početku prolećnih sastanaka MMF-a i Svetske banke.

„To će biti najjača stopa rasta u zemlji od 2011. godine, jer su efikasne mere suzbijanja epidemije, snažan odgovor javnih investicija i podrška likvidnosti Centralne banke olakšale snažan oporavak“, naveo je MMF.

Kineski godišnji rast BDP-a od 2,3 procenta u 2020. godini ukazuje na to da je ta zemlja predvodila velike ekonomije u godišnjem pozitivnom rastu 2020. godine.

Druga po veličini ekonomija postavila je stopu rasta BDP-a na više od šest procenata za 2021. godinu, dok se njen ekonomski oporavak zahuktava.

Prema MMF-u, očekuje se da će se privredni rast Kine u narednoj godini usporiti na 5,6 odsto. Takođe, je upozorio da su faktori rizika pre pandemije i dalje relevantni.

„To su tenzije između Sjedinjenih Država i Kine na brojnim frontovima, uključujući međunarodnu trgovinu, intelektualnu svojinu i sajber sigurnost“, navodi MMF.

MMF je takođe predvideo da će globalna ekonomija porasti za 6 procenata 2021. godine, što je stopa neviđena od 1970-ih, zahvaljujući neviđenim odgovorima politike na pandemiju.

1 KOMENTAR

  1. Ово се зове раст друштвеног производа. Када би Србија овако нешто имала, на неких 7.4 к долара БДП-а годишње по становнику, то би значило раст од око 500 долара годишње. За неких 5 – 6 година би могли да будемо као Бугарска.

Comments are closed.