MMF: Međunarodni sajam uvoza pomaže u poboljšanju globalne trgovine i podizanju rasta

0
Foto: CRI

Događaji poput Međunarodnog sajma uvoza pomažu u poboljšanju globalne trgovine i simuliraju ekonomski oporavak, rekao je Džefri Okamoto, prvi zamenik generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda, prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom.

Okamoto je rekao da Kina igra važnu ulogu na međunarodnom nivou, posebno u ovakvim situacijama kada pandemija nastavlja da pogađa globalnu ekonomiju, navodeći poteze zemlje koji pomažu u multilateralnim naporima.

“Kina takođe može mnogo da radi na ekonomskoj strani. Neke od tih stvari koje može da uradi su i dalje u osnovi trgovinskih i ekonomskih tenzija. Treba rešavati probleme. Suočavanje sa njima pomoći će uklanjanju oblaka neizvesnosti i poboljšanju globalne trgovine i time će biti ostvaren rast za ceo svet “, rekao je Okamoto za CGTN.

“Očigledno je da to nije nešto što Kina može sama da preduzme. Ona treba da sarađuje sa svojim trgovinskim partnerima da bi radila konstruktivno”, dodao je on.

Okamoto je pozdravio kineske napore da zaustavi izbijanje kovida-19, a finansijska i monetarna politika zemlje takođe su postavile povoljan temelj za ekonomski oporavak.

„I u pogledu fiskalne politike i monetarne politike, to je pomoglo da se ublaži uticaj krize i da se pomogne ekonomiji da počne da se oporavlja rekordnim tempom“, rekao je on.

Što se tiče novog kineskog obrasca ekonomskog razvoja, poznatog kao dvostruka cirkulacija, koji ima za cilj da pojača rast Kine, Okamoto je rekao: “Ovo će u fokus staviti potrebu za dubokom strukturnom reformom i ojačaće ulogu tržišta i privatnih firmi“.