Mladić (25) iz SAD se dva puta zarazio koronavirusom i drugi put razvio teže simptome bolesti: “Otežano je disao, bio je na kiseoniku, imao je upalu pluća…”

1
Foto: Profimedia

Jedan dvadesetpetogodišnjak dva puta se zarazio koronavirusom i drugi put je razvio teže simptome, navodi se u novoj studiji slučaja koja je objavljena u medicinskom časopisu Lanset.

On je prvi put bio pozitivan na koronavirus 18. aprila, a drugi put se zarazio 5. juna ove godine. Genetska analiza virusa pokazala je značajne razlike između “varijacije” povezane sa infekcijom, rekli su naučnici u Nevadi.

Dvadesepetogodišnjak iz SAD prvi put je pokazao virusne simptome upale grla, kašlja, glavobolje, mučnine i dijareje krajem marta, ali se oporavio krajem aprila.

On se osećao bolje do kraja maja i čak dva puta se testirao na virus tog meseca.

Ali krajem maja, on je otišao u centar za hitnu negu sa sličnim simptomima virusa i pet dana kasnije imao je nizak nivo kiseonika i otežano je disao. Rendgen grudnog koša pokazao je da je razvio upalu pluća.

“Pacijentu je bila potrebna stalna podrška kiseonikom u bolnici i prijavio je simptome koji uključuju bol u mišićima, kašalj i otežano disanje”, rekli su istraživači.

Ovo je prvi slučaj reinfekcije u Severnoj Americi i kao takav se pridružuje nekolicni takvih slučajeva širom sveta.

Slučajevi reinfekcije, odnosno ponovnog zaražavanja koronavirusom, prethodno su se pojavili u Belgiji, Hongkongu i Holandiji.

Čini se da je samo još jedan pacijent, iz Ekvadora, drugi put razvio teže simptome, naveli su naučnici u časopisu Lanset.

Ostaje nepoznato koliko dugo osobe koje su prebolele COVID-19 imaju imunitet, iako su mnogi stručnjaci rekli da su verovatno imuni na koronavirus određeni vremenski period.

Ohrabrujuća studija na Islandu pokazalaje da antitela koja pomažu ljudima u borbi protiv virusa verovatno traju najmanje četiri meseca i ne nestaju brzo, preneo je Euronews.

Taj podatak ohrabrujući je usled napora da se pronađe vakcina kojom bi se pokrenuo takav imuni odgovor kod ljudi da bi ih zaštitio od virusa.

1 KOMENTAR

  1. i moja baba tri puta ali je srecom sve dobro prebolela, zaista neverovatno da mi nismo od nje dobili a ima 85 godina, ocekujemo da ce i cetvrti i peti put da se zarazi ali njo to doje sad ko solja mleka uvece.

Comments are closed.