“Mladi i zdravi kao ruže”: O “našem” Sakramentu, evropski romantičnom Dalasu i Nju Orleansu Zajona Vilijamsona

Zašto se ponovo budimo u pola noći? Nedeljnik u narednim danima predstavlja novu sezonu u NBA ligi...

0
Foto: Profimedia

Stoji Zajon Vilijamson go do pasa ispred ogledala, ili recimo Luka Dončić, ili DeAron Foks – i govori u svoj odraz kroz stisnute zube:

“Mladić koji je mogao da postane koristan član NBA zajednice”, a onda šapatom – “ili, kako propadaju mladi talenti”.

Možete li da zamislite da će bilo ko od spomenutih igrača da propadne? Ne, kao ni njihovi generalni menadžeri jer oni su budućnost čitavih timova.

“Mladi i zdravi kao ruže”, spremni da budu novi talas.

Dalas, Sakramento i Nju Orleans imaju pred sobom vrlo nepredvidljivu sezonu.

Prvi su se oprostili od Dirka Novickog, ali je u njegovoj poslednjoj sezoni u tim došao mladić koji bi Dirkenštajna mogao da prevaziđe, iako je to do skoro izgledalo kao pust, ili vlažan san.

Luka Dončić je talenat svetske klase, a sada kada mu se pridružio oporavljeni Porzingis, to bi trebalo da bude odskočna daska ka lepoj budućnosti Maveriksa.

Tu je i Boban Marjanović. Njegova minutaža, kao i uvek, ne može da se predvidi, a od nje bi u mnogome mogla da zavisi slika njegove sezone i uopšte slika čitavog tima.

Evropski trojac za romantični Dalas, a balkanski dvojac za dobru zabavu.

(Redakcija Nedeljnika vas moli da ovaj snimak ne pokažete Tobajasu Herisu, mogao bi da se rastuži)

Kingsi, taj “srpski Sakramento”, tim je čiji nukleus čine mladi igrači. Neki od njih su bili – ili su morali biti – važne karike tima Sjedinjenih Američkih Država na Mundobasketu. Drugi su bili najvažniji nekim drugim reprezentacijama.

Luk Volton voli brzu košarku, a fantastični Foks je pravi igrač za takve Voltonove afinitete.

Uz Marvina Beglija, Badija Hilda, Bogdana Bogdanovića i iskusne igrače poput Arize i Bjelice, Sakramento bi mogoa da bude zanimljiv za gledanje.

Međutim, poslednjih dana Hild i Bogdanović – prvi znatno više – istakli su nezadovoljstvo ponudama koje su, gledano sa strane, vrlo izdašne.

Pitaju se mnogi gde su misli Badija Hilda kada 90 miliona dolara smatra uvredom, pa se postavlja pitanje u kom će sastavu Kingsi završiti sezonu. Od toga bi mogao da zavisi i krajnji plasman.

I na kraju priče o nekom novom talasu, tu su Pelikansi kojima je upala kašika u med. U tim je stigao Zajon Vilijamson, prvi pik minulog drafta i jedan od najtalentovanijih mladih igrača u poslednjih deset godina.

S obzirom da su u trejdu za Entonija Dejvisa dobili i talente Lejkersa, kao i nove izbore na predstojećim draftovima, Nju Orleans je postao, ili bi mogao postati, riznica mladih igrača.

Pitanje je vremena kada će se to materijalizovati i kroz rezultate, ali bi dvorana već u prvoj sezoni mogla da bude dupke puna.

Jer već u predsezoni Zajon pokazuje monstruozne fizičke sposobnosti. Dobro, mnogo je onih “kapuljača” zakucavanja bilo bez odbrane ili uz odbranu u povlačenju kao preko Albanije, ali rampe koje on lupa iz reketa na šutu za tri poena, asistencije koje je dobro delio u predsezoni i njegova drčnost, biće melem na ranu onih navijača kojima bi mogle da nedostaju spojene obrve.

Upravo ove tri ekipe mogle bi da uđu u borbu za osmo mesto. Nismo baš otkrili rupu na saksiji, istina, jer ceo Zapad, to je borba za doigravanje.

ČITAJTE JOŠ: “Društvo za upravljanje rizicima” – Priča o Bruklinu i Hjustonu, astronomiji, košarkaškoj matematici i nekim čudnim majstorima košarke