Mlada italijanska doktorka i pre nego što je položila poslednji ispit, otišla da pomogne kolegama: “Želim da pružim ruku Bergamu u ovom dramatičnom trenutku…”

0
Profimedia

Studentkinja medicine Kjara Bonini (26) jedva da je završila poslednji ispit, a kao mladi lekar je otišla na prvu liniju odbrane Italije od pandemije koronavirusa, preneo je CNN.

“Želim da pružim ruku gradu u kom živim u ovom dramatičnom trenutku, a koji stvarno ima potrebu za lekarima”, rekla je ona o svom rodnom Bergamu, jednom od najteže pogođenih severnih gradova u Italiji.

Bonini je jedna od hiljadu italijanskih diplomaca koja se odazvala pozivu vlade za hitnu pomoć u borbi protiv najsmrtonosnije epidemije virusa na svetu.

Italija je zabeležila više od 10.000 smrtnih slučajeva, što predstavlja otprilike trećinu ukupnog broja smrtnih slučajeva od koronavirusa na svetu koji iznosi oko 30.000.

Budući da su bolnice pod velikim pritiskom, Italija je ubrzala proceduru za upis studenata u medicinsku školu.

Za mnoge diplomce ovo će biti prvi profesionalni izazov u profesiji koja se suočava sa najvećom krizom, jer je od koronavirusa preminulo više od 50 lekara, navela je italijanska nacionalna federacija lekara.

Dok Italija ulazi u šestu nedelju od izbijanja epidemija, mladi italijanski lekari dolaze na čelo zdravstvenih službi.