Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve: Patrijarh Irinej, siromah, ne zna mnogo. Hram napravili Srbi, ali crnogorskim novcem

3
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Mitropolit kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo rekao je da su Hram Hristovog Vaskrsenja napravili Srbi, ali crnogorskim novcem.

On je za Radio Sarajevo, povodom reakcija patrijarha Irineja i SPC u vezi sa imovinom SPC u Crnoj Gori, rekao da “iz kontejnera svašta može da izlazi”.

“Srpski patrijarh Irinej, siromah, ne zna mnogo. On misli ako se nekome da vlast da može da govori bilo šta. On, recimo, govori da je srpska republika u Bosni, srpska republika Srbije, a Crna Gora da je država Srbije. Nikako da se otresu ‘velike Srbije’. Srpska pravoslavna crkva, Srbija, njeni izvesni političari čak govore da je Crna Gora najkompletnija ‘srpska država’ “, rekao je Mihailo, prenosi B92.

On je to rekao povodom izjave patrijarha Irineja da ono što sada čini i nagoveštava da čini predsednik Crne Gore Milo Đukanović izaziva čuđenje čitavog sveta i poželeo mu da mu “Bog da uma da razmisli šta čini i da ne zasluži prokletstvo i osudu celog srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve”.

Kaže i da, prema stanovištu SPC i države Srbije, Crnogorci “u osnovi nemaju ništa”.

“Oni smatraju da je ovo srpska zemlja, srpska crkva, srpski jezik, srpska istorija, srpska politika, srpski su svi spomenici… Kao da smo mi neki došljaci…”, rekao je Mihailo.

3 KOMENTARA

  1. To što ste vi plaćali novcem naši prađedovi su platili životima na Mojkovac čuvajući odstupnicu srpskoj vojsci. Vjerujte mi, rado bih se mijenjao sa vama.

  2. Ma, ko kaze, Mihailo, da ste vi dosljaci? Znamo mi da ste vi Crnogorci srpskog porekla. Prema tome, vi ste Srbi starosedeoci u Crnoj Gori.

  3. Srpske crkve napravljene crnogorskim novcem!? Mozda. Da postavimo pitanje koliko i kada je to Crna Gora imala dovoljno novca bez pomoci Srbije? Evo, recimo, pola crnogorskog primorja posle onog zemljotresa je izgradjeno srpskim novcem i novcem ostalih bivsih republika biv. Jugoslavije. Cak je Srbija zajedno sa svim zaposlenima u njoj, umesto 4 godine, koliko su ostale republike uplacivale, uplacivala u fond CG citavih 5 godina. Znam to, 5 godina su mi oduzimali od plate za pomoc i oporavak CG od zemljotresa. Sta cemo sa tim? Hocemo li prebijati racune sta je ko i kome dao i koliko? I sta i koliko je kome i cije ostalo od razdvajanja? Bojim se, Crnogorci, da tu ne biste dobro prosli.

Comments are closed.