Mitropolija: Policija direktno ugrozila bezbednost učesnika litija, nisu obezbeđivali saobraćaj…

0
Foto Igor Pavicevic

Mitropolija Crnogorsko primorska (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštila je da je Uprava policije je radikalno prekršila obavezujuće zakonske propise time što nije obezbeđivala saobraćaj za vreme litija po blagovremeno dostavljenim putanjama.

Litije zbog Zakona o slobodi veroispovijesti održane su sinoć u nekoliko gradova a policija ih nije obezbeđivala. Kako je ranije saopšteno, policija će obezbeđivati samo one sklupove koji su u skladu sa merama za suzbijanje koronavirusa koje predviđaju da na javnim mestima ne može biti okupljeno više od 200 ljudi.

“Takvim nezakonitim postupanjem, koje je prethodno javno najavio direktor Uprave policije Veselin Veljović, ugrožena je bezbednost prvenstveno dece, a potom i više desetina hiljada mirnih građana, koji od svojih usta i od usta svoje dece odvajaju sredstva za finansiranje policije i drugih državnih organa”, navedeno je u saopštenju MCP.

Dodaje se da je pri tom u litiji primećen znatan broj policijskih službenika u civilu, i da je time još upitnija “nezakonita odluka Veselina Veljovića”.

Oni su naveli da litija kao javno okupljanje vernog naroda i građana nije zabranjena rešenjem Uprave policije, a MCP je u svemu poštovala Ustav Crne Gore i zakone o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i o javnim okupljanjima i javnim priredbama.

(Beta)