Mitropolija i Krivokapić jedinstveni: “Oni su bezosećajni za duhovne potrebe, ali poštujte mere”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Mitropolija Crnogorsko primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) pozvala je večeras građane da poštuju mere koje je donijelo Nacionalno kordinaciono tijelo a koje između ostakog predviđaju i zabranu verskih obreda.

Ranije danas na poštovanje mera je pozvao i mandatar Zdravko Krivokapić.

“Uprkos činjenici da Nacionalno koordinaciono telo (NKT) – državno telo koje rukovodi društvenim životom Crne Gore u vreme pandemije, ne pokazuje minimum osećaja za duhovne potrebe ljudi, nego dozvoljava rad trgovinskih i ugostiteljskih objekata, a zabranjuje učešće vernicima u hramovnim bogosluženjima, ipak pozivamo sve vernike na poštovanje danas donetih mera”, navodi se u saopštenju.

Kakos u dodali od “selektivne pravde NKT-a i njegovog ignorisanja života Crkve, gore bi bilo pokazivati nered i bezvlašće u vrijeme ove opake bolesti”.

“Ovo posebno naglašavamo zbog toga što smo kao Crkva, od početka epidemije, pozivali na poštovanje zdravstvenih mera i sprovodili ih koliko je god to bilo moguće. Ovo su očigledno dani velikih društvenih i zdravstvenih iskušenja, ideoloških i medijskih uznemiravanja i lutanja, pa to vidimo kao dodatni razlog da mi kao hrišćani na prvom mestu svedočimo mir i strpljenje po svakom mogućem pitanju”, naveli su u saopštenju.

Iz MCP još jednom apeluju na vernike da slave proslave najskromnije, uz poštovanje propisanih mjera, i ističu da se apel odnosi kako na domaćine tako i na njihove goste.

Na poštovanje mera pozvao je danasi i mandatar Zdravko Krivokpić nakon što je odlazeći ministar zdravlja Kenan Hrapović zamolio i predstavnike nove vlasti da pozovu na poštovanje mera.

Krivokapić je prethodno sinoć za TV Vijesti rekao da “onaj ko ima veru, neće se zaraziti koronavirusom istom kašikom na pričešću”.Ta njegova izjava je naišla na osudu dela javnosti.

Nacionalno kordinacino telo odlučilo je danas da na teritoriji cele Crne Gore uvede policijski čas od 21 do pet sati ujutro kao i da vikendom od petka u ponoć do nedelje u ponoć zabrani međugradski saobraćaj.

Istovremeno je dozvoljeno otvaranje ugostiteljskih objekata u opštinama u kojima su bili zabranjeni, nakon što su ugostijetlji protestovali i najavili da će otvoriti lokale. Od ponedeljka se i đaci vraćaju u škole u onim gradovima u kojima su bile zatvorene, po ranije utvrđenim modelima – do šestog osnovne i oni koji idu u prvi razred srednje škole imaju nastavu u školama dok ostali uče online. Ocenjeno je da su škole bezbedne.

Među merama je i ona da se najviše četiri osobe mogu kretati zajedno na otvorenom prostoru, zatim zabranuju se verski skupovi, saučešća, svadbe, sva privatna okupljanja i proslave (rođendani, krštenja i druga slavlja).

Zabranjena su i posećivanja u stambenim objektima za lica koja nisu članovi istog domaćinstva.

Dozvoljeni su obredi u religijskim objektima bez prisustva vernika.

Rad svih ugostiteljskih objekata biće od sedam do 20 časova. Gosti će međutim morati da nose maske i u otvorenom i zatvorenom delu osim kada direktno konzumiraju piće.

Obavezno je postavljanje pleksiglasa između stolova, za stolom najviše mogu biti četiri osobe a između stolova mora biti razmak od dva metra.

Mere, kako je saopšteno na konferenciji za medije, važe do 1. decembra.

U Crnoj Gori je u poslednja 24 sata preminulo 13 osoba od posledica koronavirusa, što je najviše u jednom danu od početka pandemije.

Najstarija osoba je ima 92 godine, najmlađa 43. Novootktivenih slučajeva infekcije je 611, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.