Mitropolija crnogorsko-primorska: Uskršnja liturgija ove godine bez vernika, prenos uživo na crkvenim medijima…

0
BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da će se Vaskršnja liturgija ove godine obaviti bez prisustva vernog naroda, prenele su Vijesti.

Oni su pozvali sve pravoslavne vernike, da kao i tokom posta, ispoštuju uputstva medicinske struke.

Iz MCP najavili su da će se vjerni narod pričestiti posle Uskrsa.

“Sve vas pozivamo da ne ne dajemo povoda da oni koji Crkvi ne žele dobro ostvaruju svoje namjere i tako nam zagorčaju veliki praznik… Jasno je da ćemo nakon ovog poziva na poštovanje propisanih mera skinuti teško breme onim časnim i čestitim državnim službenicima koji su, zbog kore heba i opstanka svoje porodice, nevoljno prinuđeni da izvršavaju naređenja protiv Crkve. Na taj način ćemo, pored ostalog, ispuniti i reč apostolsku: ”Nosite bremena jedan drugoga, i tako ispunite zakon Hristov” (Gal. 6, 2). Isto tako molimo da prestane širenje još jednog teškog greha prema bližnjemu kojem služimo ovih dana – osuđivanje i lažno svedočenje na bližnje svoje. Čuvajmo ga se i neka nam zapovest Hristova bude vodilja u tome: ‘Кoji je među vama bez greha neka prvi baci kamen’ (Jn. 8, 7). Кlevetanje, špijuniranje i brutalni progon neistomišljenika, osim što su gresi pred Bogom kojim se ugrožava večno ljudsko dostojanstvo, takođe su i nečojski postupci koji sramote i među ljudima onoga koji ih čini”, poručili su iz MCP.

Najavili su da će se, “sve ako je neko to i zaboravio”, Crkva angažovati, u prvim danima redovnog stanja, da se obnove protestne litije “protiv onih koji bi da ozakone bezakonje i da produbljuju podele i mržnju među ljudima.”

“Neprijatnosti koje su se desile na Zlatici na Cveti neka budu razlog za našu povećanu duhovnu budnost i da ničim ne narušimo radost i svetost vaskršnjeg jutra, da nikome ne damo povoda za svađu i sukobe, a posebno ne onima koji ih, očigledno, željno iščekuju i podstiču. Dovoljno je da znamo da je mitropolit sa podgoričkim sveštenstvom podneo poslednju neprijatnost učestvujući u Hristovom raspeću i Njagovoj vaskršnjoj pobedi nad nepravdom i smrću”, saopšteno je iz MCP.

Oni su poručili da se u velikim danima spomena na Hristovo stradanje i iščekivanje najsvetlijeg dana Hristovog Vaskrsenja, obraćaju pravoslavnim hrišćanima i svim građanima Crne Gore sa pastirskom brigom i odgovornošću.

“Ni tokom cele kalendarske godine, a ni u životu čoveka i sveta, nema značajnijih dana od ovih koji su pred nama. Pobeda života nad smrću jeste suštinska, prva i poslednja, evanđelska poruka. I mi u nju verujemo. To je vera naših predaka. U tom duhu i sa takvom verom i nadom stojimo i usred ovog iskušenja sa smrtonosnim zaraznim virusom. Sve što donosi smrt i razdvajanje je privremeno, život je večan, a čovek besmrtno biće”, poručili su iz MCP.

Oni su pozvali vernike da, znajući da nam je svima kao ljudima podjednako potrebna briga i o duši i o telu, praznik Vaskrsenja Hristovog proslave uz poštovanje i crkvenih i zdravstvenih pravila.

“Uz poštovanje poretka Crkve, ali i stručnih preporuka zdravstvenih službi. Na poštovanje lekarskih preporuka u jeku epidemije smo pozivali u svim našim saopštenjima (počev od 13. marta do danas) i vladali smo se po njima. Od 13. marta ne organizujemo crkvene skupove (litije, predavanja, časove horova ili vjeronauke…), a od 22. marta bogosluženja u hramovima obavljamo bez neposrednog prisustva vernog naroda. U toku Vaskršnjeg posta smo pozivali vernike da molitve obavljaju u svojim domovima, a da svaku dilemu razrešavaju sa svojim sveštenikom. Naša je pastirska preporuka bila da se svi zajedno strpimo do Vaskrsa”, piše u saopštenju.

Istakli su da su ovih dana predstavnici Mitropolije crnogorsko-primorske imali sastanak sa najmjerodavnijim lekarskim adresama u Crnoj Gori.

“Na tom sastanku smo neposredno uvereni da opasnost smrtonosne zaraze nije prošla i da su pred nama ne samo dani proslavljanja Vaskrsa nego i dani obavezne i pojačane pažnje u vezi opšte zdravstvene zaštite. S tim u vezi, molimo i pozivamo sve pravoslavne vernike da – kao i tokom posta – i na sam dan Vaskrsa ispoštuju preporuke i uputstva medicinske struke. Vaskršnje službe, koje će služiti mitropolit i sami sveštenici, će se, radi duhovne utehe i učešća, uživo prenositi putem crkvenih medija (budući da nismo dobili prostor na Javnom servisu, jedine državne televizije u regionu koja neće direktno prenositi vaskršnja bogosluženja), a Svetu tajnu pričešća, hranjenje Hlebom Života, obavićemo, uz Božiju pomoć, po Vaskrsu – čim se za to ukaže prilika. Verujemo i nadamo se da neće proći puno vremena i do toga dana. Isto tako, sve vas molimo da sva pitanja vezana za duhovni život rešavate isključivo sa svojim sveštenikom i duhovnikom. Mi i ovom prilikom prinosimo molitve za sve bolesnike i zdravstvene radnike koji svojim služenjem bližnjima i bolnima svedoče Hrista Boga Ljubavi, raspetog za život i večno zdravlje sveta. Liturgija se inače služi ‘za sve i sva’, za prisutne i iz opravdanih razloga odsutne”, kazali su iz MCP.

Istakli su da, nažalost, ne mogu da prećute “bolnu činjenicu da, tokom trajanja epidemije, određene strukture vlasti u Crnoj Gori zloupotrebljavaju opštu nevolju, pa i restriktivne zdravstvene mere kako bi se, po svakom mogućem pitanju, obračunavale sa Crkvom.”

“Gomila neprimerenih tekstova, objavljenih ovih dana u režimskim medijima, bili su samo priprema za skandalozni postupak podgoričke policije na Cveti kada je, bez jasnog obrazloženja i konkretnog povoda, na saslušanje priveden crnogorski mitropolit g. Amfilohije sa deset sveštenika. Savet za građansku kontrolu rada policije Crne Gore je utvrdio da je u tom slučaju policija napravila čitav niz propusta, među kojima je i neadekvatna zaštita, sebe i drugih, od moguće zaraze virusom! Brojni su pozivi stranih ambasada i vernog naroda na adresu Mitropolije u kojima je iskazano interesovanje za ovaj slučaj i protesti zbog zloupotrebe policijskih ovlašćenja. Ne mogu se opravdati, a ni razumeti političari koji i ovakve okolnosti zloupotrebljavaju u borbi sa neistomišljenicima. Umesto da se radi na svenarodnom jedinstvu i da se kroz dijalog dođe do najboljeg dogovora – policija i tužilaštvo se obraćaju vernom narodu i sveštenstvu jezikom pretnji, a sveštenici se privode! Shvatamo da nema nikakve sumnje da bi saborno liturgijsko okupljanje na Vaskrs sa vjernim narodom bilo zloupotrebljeno kako bi se Crkva po ko zna koji put lažno optužila za ”antidržavnu delatnost” i slične laži”, navode iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus