Mitropolija Crnogorsko primorska: “Pričešćem nikada nismo nikoga zarazili, poštujemo mere vlade…”

0
Foto: Profimedia

Mitropolija Crnogorsko primorska Srpske pravoslavne crkve je saopštila da liturgijski skupovi sa pričešćem nikada nikoga nisu zarazili, ali i da će poštovati mere Vlade koja je sinoć naložila da se verski obredi održavju bez prisustva građana.

Vlada je takvu odluku donela nakon što je juče na pričešću prisustvovalo, kako su saopštili, više od 1.300 ljudi, iako su javni skupovi zabranjeni zbog širenja korona virusa.

Mitropolija je saopštila da će u borbi protiv epidemije nastaviti molitve u hramovima sa sveštenstvom.

Oni su naveli da se u Crkvi ne radi o “simboličnom konzumiranju hrane koristeći isti pribor za jelo”, već se pričešćuje Telom i Krvlju Gospoda i Boga i Spasa našeg Isusa Hrista za isceljenje od svih virusa, zdravlje i spasenje duše i tela i zadobijanje večnog života”.

MCP je ponudila da pomogne i crnogorskim zdravstvenim ustanovama kupovinom dva respiratora, od kojih bi jedan pripao Bolnici “Danilo I” na Cetinju, a drugi bi odgovorni u zdravstvu rasporedili po svom nahođenju.

Navode i da su svesni “da ima očekivanih i prirodnih razlika između verujućih ljudi i onih koji u crkvenom obredu ne vide ništa suštinski važno”.

U saopštenju MCP se dodaje da smatraju štetnim, što se ove odluke, makar bile i privremenog karaktera, donose jednostrano, bez konsultacije sa Crkvom.

Ističu da su od uvođenja prvih vanrednih mera, pokazali maksimalnu saradnju. 

“Smatrali smo i smatramo da se jedinstvo i poverenje koje nam je danas najpotrebnije, ne stiču pretnjama i demonstracijom sile, nego spremnošću da se čujemo i razumemo. Nažalost, i ovog puta je to izostalo”, navodi se u reagovanju.

Dodaje se da su liturgije služene u svim crnogorskim gradovima, na osnovu detaljnih i strpljivih dogovora sa predstavnicima Vlade i Uprave policije, o vremenu i načinu njihovog obavljanja.

“I upravo smo, po završetku tih službi, zajedno sa službenicima policije, konstatovali da se sveštenstvo precizno pridržavalo svih ranije donetih zdravstvenih propisa”, navode iz Mitropoliije.

Dodaju da je velikom broju vernika savetovano da ovih dana ne dolazi u hramove, nego da sveštenike čekaju u svojim kućama.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus