Mit o trejdu Divca za Kobija Brajanta: Ne, to nije najgora razmena u istoriji

0
Profimedia

Kada neko želi da dezavuiše Vlada Divca iz naftalina bi izvadio priču o najgorem trejdu. Dakle, Bob Bas koji je posle dovođenja Divca postao GM godine i uspostavio u Šarlotu (konačno!) ekipu koja bi ostvarila više od 50 pobeda – Hornetsi su sa Divcem ostvarili 54 i 51 u te dve godine – što je bilo toliko velika stvar da su u Šarlotu po dolasku Divca govorili da su ostvarili najbolji trejd u istoriji kluba.

Što i nije netačno. Jer dolaskom Divca Hornetsi, koji su bili u potpunom rasulu, dobili su na stabilnosti i mogućnost da najbolji igrači, poput Larija Džonsona i Glena Rajsa igraju na prirodnim pozicijama. I Bob Bas je zbog toga dobio nagradu menadžera godine, a dugoročno etiketu najgoreg trejda jer je za Divca dao Kobija Brajanta.

Samo što se ne zna pozadina tog „dila“ koja je podrazumevala da Hornetsi nikada ne bi ni uzeli Kobija da nisu znali da će za njega dobiti Divca iz dva razloga.

Prvi, Kobi kao srednjoškolac nije bio prepoznat kao toliko veliki talenat da bi se tukli oko njega – jer i 12 timova pre Šarlota ga je propustilo na draftu. A drugi razlog je taj – a to očigledno malo ljudi zna – što je Kobi odbio da obavi trening u Šarlotu, što je bila poruka da on tamo ne želi da igra.

Veliki tekst o Divcu, novom stanovniku Kuće slavnih, čitajte u jubilarnom 400. broju Nedeljnika koji je na kioscima od četvrtka 12. septembra. Svi čitaoci na poklon dobijaju Njujork tajms na srpskom jeziku.

Digitalno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET