Mišljenje dana: Ne dodirujte lice, usne, lažne vesti i cirkularne poruke…

1
Profimedia
Piše Marko Prelević

Jeste li već čuli da koronavirus ne može da preživi na 26 stepeni, zbog čega je, prvog ovako prolećnog dana u Srbiji, već spakovao kofere i sprema se da pobegne glavom bez obzira?

A onaj savet malog od pašenoga kojeg je, lično!, pozvala kineska vlada da pomogne s epidemijom? Kaže da treba piti toplu vodu i ispirati usta nekom tečnošću…

Zar niste pročitali, bilo na Tviteru, da je u nekom selu kraj Pančeva već obolelo dvadesetoro ljudi (od ukupno 16 koliko tamo živi, valjda), samo što lažljivi mediji i još lažljivija država ne smeju da kažu?

Ništa od toga, naravno, nije istina, što nije sprečilo ovakve postove i cirkularne poruke da se rašire Srbijom i Balkanom.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Za zemlju koja svakog dana na kioscima gleda naslovne strane sa blatantnim izmišljotinama možda nije ni čudo da je upala u kolektivnu psihozu; dodajte na to nepoverenje u zdravstveni sistem, staro stanovništvo i proliferaciju društvenih mreža i alternativnih načina komunikacije (nezaobilazne Viber grupe) i spreman je koktel da Srbija, ako ništa drugo, postane šampion u “infodemiji” u jeku pandemije.

Znali smo i pre koronavirusa da tačne, precizne i racionalno napisane informacije nemaju toliku prođu kao one napisane VELIKIM SLOVIMA i, za klik više, prevedene sa nepouzdanih izvora i Tviter-postova; ali dosad su one mogle samo da vam ugroze razum, ne i zdravlje.

Znali smo da je Tviter stecište drame, izmišljotina i inih “nije se desilo” postova, da je tamo sve teže naći i razaznati išta iole vredno, ali taj onlajn-nužnik nije ovoliko mogao da utiče na navike građana.

Ako je vreme za disciplinu u higijeni i odgovornost u ophođenju prema ljudima i zajednici, onda je jednako važna disciplina i odgovornost u informisanju.

Nikada u 21. veku nije kao danas bilo važnije da se prate provereni mediji, da se slušaju saveti iskusnih stručnjaka, da se pokloni poverenje onima koji znaju i nemaju zadnje namere, niti žele da zarade na tuđoj muci. (Najvažniji list na svetu, Njujork tajms, svoju odgovornost pokazao je time što je “otključao” svoj sajt i besplatno ponudio na njemu sadržaj vezan za pandemiju).

Da ne bude da je sve pesimizam, možda će baš koronavirus – nadajmo se, bez žrtava – uticati na to da nam se promene navike.

Ako možemo da naučimo da češće, bolje i temeljnije peremo ruke i da ne kijamo na ulici, možda naučimo da verujemo samo proverenim medijima i da prepoznamo šta je lažna vest a šta, koliko god da je predstavljaju kao istinitu, nelogična i opasna (cirkularna) poruka.

1 KOMENTAR

  1. Najnovija slicna vest koju sam cula je da je doktorka koja vec nedeljama leci pacijente od korona virusa na VMA, umrla… Navodno se inficirala, imala je 46. godina?! Ne razumem cemu sirenje takvih informacija.

Comments are closed.