Mislio je da je sahranio tetku. Oplakao ju je. Posle mesec dana ga je pozvao ministar i rekao mu da je živa i zdrava: Zamena identiteta u splitskoj bolnici izazvala ljutnju i bes u Hrvatskoj

0
Foto: Profimedia

Neverovatna priča u režiji splitskog KBC-a. Mesec dana je Tomislav Zorić smatrao da je u aprilu sahranio svoju tetku, preminulu od posledica COVID-19. Međutim, tada je usledio poziv hrvatskog ministra zdravlja Vilija Beroša s vestima koje će za Tomislava biti srećne. Tetka je živa, javlja zagrebački N1.

Dve su porodice pogođene tragičnom greškom splitskog KBC-a. Jednima je bliska osoba preminula i sahranjena u drugoj zemlji bez njihovog znanja, a nećak druge žrtve zbog zamene identiteta dve je nedelje mislio da je njihova tetka preminula i već je oplakao. Kada je dobio poziv da je živa, bio je u šoku.

“Mislio sam da sanjam u suštini, tetka mi je živa i zdrava”, rekao je Tomislav Zorić, nećak, za N1.

“Teta je u KBC-u, poslali su mi njene fotografije, sad se spremam da idem za Split”, kazao je on.

Kako bi se odgovornost utvrdila, u KBC-u su počeli s unutrašnjom kontrolom, a inspekciju je poslalo i resorno ministarstvo.

“Ovo što se dogodilo u Splitu veliki je i bolan propust za koji nam je žao što se dogodio. Izražavam žaljenje i duboko saosećanje svima pogođenima. Za ovakav propust se mora utvrditi odgovornost”, rekao je Vili Beroš, ministar zdravlja.

Odgovornost je, odmah po saznanju kako je došlo do pogreške, preuzeo direktor Meštrović ponudivši ostavku o kojoj će, po završetku istrage, odlučiti Upravno veće bolnice.

“Do odluke Upravnog veća, obavljaću dužnost direktora s namerom da bolnica funkcioniše i da bolesnici dobiju adekvatnu zdravstvenu zaštitu”, kaže Julije Meštrović, direktor KBC-a Split.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus