Mislili ste da je gotovo sa prezimenom Tramp u američkoj politici? Spremite se, stiže snaja…

0

Glasanje u Senatu koje je oslobodilo bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa optužbi za podsticanje na nasilje u Vašingtonu, za posledicu može imati i svojevrsni vetar u leđa njemu i članovima njegovog najbližeg, uglavnom porodičnog okruženja, u nastojanjima da se vrate na političku scenu Amerike.

Iako tu nema političara od karijere, kao što ni sam Donald Tramp nije bio kad se kandidovao pre četiri godine, različite glasine kruže Vašingtovom o planovima porodice da se regrupiše i vrati na nekim narednim izborima.

Jedna epizoda ove sapunice vodi nas u Severnu Karolinu, odakle je i senator Ričard Bur, jedan od sedmoro republikanaca koji su glasali protiv Trampa. Jer, nije samo Bur iz Severne Karoline, već odatle dolazi i Trampova snaja Lara, supruga Trampovog sina Erika. Ona je bivši personalni trener i televizijska producentkinja, a kako piše Njujork tajms spekuliše se da bi ona mogla, ni manje ni više, nego da 2022. godine uđe u trku za Senat.

“Moj prijatelj Ričard Bur je upravo učinio Laru Tramp gotovo sigurnom kandidatkinjom za Senat”, rekao je republikanski senator iz Južne Karoline Lindsi Grejem za Fox News.

Ona nije želela za Njujork tajms da komentariše ove navode, a jedan visoko pozicionirani republikanac je bio izvor za informaciju da su je neredi 6. januara podstakli da razmišlja ozbiljnije o uključivanju u politiku, ali da će u narednih par meseci razmišljati da li da se uključi u “koordinisani povratak porodice Tramp”.

Ona se nameće kao kandidat zato što potiče iz Severne Karoline, koja je postala potpuno podeljena prethodnih meseci, a i inače važi za “swing state”. Smatra se da bi tu moglo da se podgreje nezadovoljstvo republikanskih glasača usmereno prema republikanskom establišmentu. Ne samo što je Bur kao republikanac glasao protiv Trampa, već je i drugi senator iz ove države Tom Tilis – glasao protiv impičmenta, ali uz poruku koja ide u korist Trampovim protivnicima, da odgovornost bivšeg predsednika treba da se razmtra na sudu.

Kako navodi Njujork tajms, Trampovi saveznici predviđaju da bi takav stav mogao da dovede do okupljanja protrampovskih glasova za protrampovske kandidate. A ko može da bude više protrampovski kandidat nego neko ko se preziva Tramp, kao Lara Tramp.