“Mira je doživela sudbinu svog lika iz filma Braća po materi. Vranka je sto tako doživela pogrom i od strane Hrvata i od Srba…”

0
Printscreen/YouTube/Joseph Reddy

Reditelj Zdravko Šotra je rekao da je Miru Furlan, koja je tumačila ulugu Vranke u filmu “Braća po materi” iz 1988. godine, stigla sudbina tog lika tri godine kasnije.

“Mira je igrala ženu koja je prvo bila udata za Hrvata, pa se nakon pogibije tog Hrvata, ona onda uda za Srbina. I isto tako doživi pogrom i od strane Hrvata i od Srba. Sve je to Mira lično doživela 1991. godine”, rekao je Šotra, prenosi portal Nova.rs.

U Šotrinom filmu, Veselin (Slavko Štimac), koji na maturskoj večeri ubija svog vršnjaka, u zatvoru dobija pismo od polubrata Brace (Žarko Laušević), političkog emigranta iz Austrije.

U pismima mu govori o Dalmatinskoj zagori tridesetih godina 20. veka kada je rođen u braku Vranke (Mira Furlan) i Antiše (Slobodan Ninković), koji se 1941. godine pridružuje ustašama i gine. Nakon rata Vranka se udaje za prvoborca iz srpskog sela i rađa Veselina, a Bracu i dalje prati obeležje sina ustaše, zbog čega beži preko granice i pridružuje se austrijskom ustaškom pokretu.

“I to što je bila prinuđena da ode u Ameriku, sprečilo ju je da pruži još više našem glumištu. Da je ostala, naravno da je mogla još toliko da da. U Americi je praktično bila onemogućena da radi, odnosno radila je neke stvari koje nisu baš na njenom nivou. Ali eto i Amerikanci su je zapazili kao glumicu van svake serije. Njujork tajms je Miru Furlan nazvao balkanskom Meril Strip. Što bi rekli Zagrepčani, to znači da se snažno dojmila… I to svuda gde je bila, i u Beogradu, i u Zagrebu, i eto u Americi…”, rekao je Šotra.

Prisećajući se Furlan, koja je preminula 20. januara u 66. godini, reditelj je istakao da je ona bila “jugoslovenska glumica, u punom smislu te reči”.

“Kao i svi ljudi koji su znali Miru Furlan, tako i ja imam samo lepa sećanja na nju. Bila je ne samo sjajna kao glumica, nego i kao čovek, roditelj, supruga. Zbog toga što se osećala Jugoslovenkom i što je živela u mešovitom braku, Mira Furlan je početkom devedesetih doživela pogrom. Doživljavala je nacionalistička divljanja i u Zagrebu i ovde, u Beogradu. Zato je, nažalost, morala da ode u Ameriku i da dobar deo karijere tako upropasti”, rekao je reditelj.

Filmski i TV reditelj dodaje kako je s vremena na vreme Mira Furlan, i posle svega, dolazila na ove prostore.

“Imala je vrlo aktivan odnos prema ovoj sredini od koje se udaljila. I pisala je kolumne o svemu što se ovde događa. Znate, pisala je o svom vrlo aktivnom pa i pozitivnom odnosu prema tome, čak i u knjizi”, rekao je Šotra.

“Imala jedan ljudski sadržaj koji zrači. A to je, znate, presudno za glumačko biće. Kad već u sebi nosite to nešto, onda tu nije potrebna neka velika gluma. Dakle, imala je ličnost. A to se baš ne sreće na svakom koraku… Imala je tu neku osobenost, koje je sve manje među glumcima. Danas uglavnom imamo perfektno školovane glumce, vrlo inteligentne, ali osobenosti nedostaje. E, to je ono što je Mira Furlan nosila u sebi, a čime su mogli nekada davno da se pohvale još samo neki jugoslovenski glumci”, zaključio je reditelj Zdravko Šotra.

SPECIJALNO IZDANJE NEDELJNIKA NA SVIM KIOSCIMA: Hrabro i potresno svedočenje Milene i drugih devojaka o sistematskom zločinu kakav Beograd ne pamti. Cela priča o zlostavljanju, manipulaciji i prevari “vrsnog pedagoga” Miroslava Aleksića…

SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU I KNJIGU O JOVANKI BROZ