Miodrag Stojković u timu koji kandiduje naučnike za Nobelovu nagradu

2
Foto: Miodrag Stojković u laboratoriji na Harvardu/Privatna arhiva

Leskovčanin Miodrag Stojković, jedan od najpriznatijih srpskih genetičara, biće deo grupe koja će kandidovati naučnike za Nobelovu nagradu u oblasti medicine.

Stojković kaže da je velika čast ponovo biti deo ovakve naučne populacije, prenose Južne vesti.

Genetičaru je ovaj poziv stigao sa Instituta Karolinska, a kako je napisao na Tviteru, čast mu je da ponovo učestvuje u radu grupe koja će kandidovati naučnike.

Miodrag Stojković jedan je od najpriznatijih srpskih genetičara. Diplomirao je na Veterinarskom fakultetu u Beogradu, a doktorirao 1996. godine na Veterinarskom fakultetu u Minhenu u oblasti embriologije i biotehnologije.

Bavi se naučnim radom iz oblasti genetike i profesor je na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, gde je šef katedre za humanu genetiku. Jedan je od prvih naučnika u Evropi koji zajedno sa prof. Ekhardom Volfom i dr. Valerijem Zakhartčenkom počinje intenzivno da se bavi kloniranjem domaćih životinja.

Osnivač je specijalne bolnice za lečenje steriliteta Spebo u Leskovcu.

Trenutno radi na Harvard univerzitetu.

O tome zašto je otiša iz zemlje pričao je u intervjuu koji je dao Nedeljniku.

2 KOMENTARA

  1. Hvala profesoru što je sa nama podelio ovu informaciju uprkos tome sto na “nobelprize.com” piše da su pozivi naučnicima da nominuju kandidate za nagradu “confidential”, odnosno “private and intended to be kept secret” (Cambridge English Dictionary).

  2. To beše onaj koji nije dostojan kragujevačkog Medicinskog fakulteta?? Doduše na tom su fakultetu, sve do jednog, nobelovci i akademici!!!

Comments are closed.