Ministarstvo: Validnost diploma stečenih u Srbiji se ne dovodi u pitanje

0
Foto: Profimedia

Validnost fakultetskih diploma u Srbiji se ne dovodi u pitanje i ne zavisi od članstva u Evropskoj asocijaciji za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju.

To je saopštilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Kako navode, 2012. godine bivši KAPK je izabran za punopravnog člana ENQA, a 2017. godine stavljen u status “pod praćenje” kako bi se uočeni nedostaci u primeni Evropskih standarda ispravili. Nacionalno akreditaciono telo (NAT) kao pravni sledbenik bivšeg KAPK, nasledilo je ovaj status.

Promenjeni su pravilnici i standardi da bi se otklonile primedbe zbog kojih je bivši KAPK stavljen u status člana pod nadgledanjem.

Uspostavljene su nezavisne petočlane recenzentske komisije koje čine tri profesora, stručnjak iz prakse i student. Na taj način ključna uloga u akreditaciji visokoškolskih ustanova i studijskih programa data je recenzentskim komisijama.

Direktorka NAT Jelena Kočović kaže da prilikom donošenja odluke Komisija za akreditaciju ne bi trebalo da promeni mišljenje recenzentske komisije, osim ako nije reč o kršenju zakona. Prema njenim rečima, do sada nije bilo takvih slučajeva.

NAT je otklonio sve uočene nedostatke u cilju zadržavanja punopravnog članstva u ENQA, da bi u potpunosti integrisali sistem visokog obrazovanja u Srbiji sa sistemom u evropskom prostoru, poštujući standarde propisane od strane ENQA.

“NAT je u oktobru 2019. godine imao spoljašnju proveru četvoročlane komisije recenzenata ENQA i uvereni smo da je NAT dobro predstavio svoje dosadašnje rezultate. U proteklih godinu i po urađeno je mnogo na formiranju nove metodologije za akreditaciju i spoljašnju proveru kvaliteta. Da bi dokazali da, ne samo da smo formirali novu metodologiju, već i da je primenjujemo u praksi, ENQA je tražila od nas da pre njihovog dolaska u spoljašnju proveru NAT, da dokumentujemo da smo sproveli postupak akreditacije bar pet visokoškolskih ustanova, odnosno studijskih programa po toj metodologiji”, naglašava prof. Kočović.

Za potrebe predstavljanja primene novog sistema akreditacije po novoj metodologiji recenzentskom timu ENQA sproveden je postupak akreditacije studijskih programa Univerziteta Singidunum, Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, Elektronskog fakulteta u Nišu, Mašinskog fakulteta u Beogradu, Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, Matematičkog fakulteta u Beogradu i Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu.

“Univerzitet Singidunum je prvi u martu 2019. podneo zahteve za akreditaciju svojih studijskih programa, od kojih su dva akreditovana u junu. Ostali navedeni fakulteti su podneli zahteve za akreditaciju studijskih programa krajem juna, i ti studijski programi akreditovani su početkom oktobra 2019. Nova metodologija je omogućila značajno povećanje efikasnosti sprovođenja postupaka akreditacije. Imajući u vidu da su navedene ustanove predale urednu i ozbiljno pripremljenu dokumentaciju, većina studijskih programa svih ovih ustanova je akreditovana u roku od približno tri meseca”, istakla je Kočović i naglasila da recenzentski tim ENQA nije imao nijednu primedbu na sprovedene akreditacije.