Ministarstvo upozorava: “Roditelji, ne snimajte decu koja ne nose maske. Krivično ćete odgovarati…”

0
Foto: Profimedia

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja apelovalo je danas na roditelje da neovlašćeno ne fotografišu i ne snimaju decu u školama jer je, kako podseća, snimanje maloletnih lica bez saglasnosti roditelja zabranjeno i povlači krivičnu odgovornost.

U javnosti se pojavila netačna informacija da građani Ministarstvu prosvete upućuju predstavke sa neovlašćenim snimcima učenika kao dokazima da postoje nesavesni đaci, nastavnici i roditelje koji se ne pridržavaju propisanih mera u školama, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Kako se ističe, Ministarstvu prosvete i Školskoj upravi Beograd, Sektoru za inspekcijske poslove nisu upućene prijave sa takvim sadržajem i materijalom.

Navodi se da se o nepoštovanju epidemioloških mera u školama i domovima građani obraćaju direktno Ministarstvu prosvete, prosvetnoj inspekciji i preko Kontakt centra republičkih inspekcija Vlade Srbije i dodaje da je do sada upućen mali broj takvih predstavki i da ni jedna nije sadržala neovlašćene snimke ili fotografije.

Kada je reč o kontroli epidemioloških mera, navode, da Ministarstvo postupa u skladu sa svojim nadležnostima, te da tim povodom prosvetna inspekcija sprovodi preventivne savetodavne posete i nenajavljene kontrole ustanova obrazovanja, kako bi proverile da li se mere poštuju.

Osim toga, dodaje se, redovno se održavaju i aktivi direktora.

Nesavesno postupanje svih učesnika u obrazovno-vaspitnom procesu u pogledu poštovanja epidemioloških mera, predstavlja povredu radne obaveze zaposlenog, odnosno povredu obaveze učenika i povlači disciplinsku odgovornost, navodi se i dodaje da su za nesavesne direktore predviđene i najstrože mere poput razrešenja.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević istakao je da je jedini dostupan i dovoljan alat resornog ministarstva prosvetna inspekcija.

“Međutim, radi se na prevenciji, odnosno, savetnici školskih uprava posećuju škole, a redovno se održavaju i aktivi direktora osnovnih i srednjih škola. Za slabosti koje se primete najpre se daju opomene. Taj model je dao dobre rezultate i škole su dobro reagovale”, naveo je ministar.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je primećeno da se u nekim školama u kojima su se pojavili slučajevi zaražavanja nisu poštovale mere, ali je istakao i da se u osnovnim školama u velikoj meri primenjuju sve mere prevencije i striktno poštuju propisana pravila.

Koronavirus se već 1. septembra pojavio u jednoj školi u Beogradu, a u narednim danima krenule su da pristižu informacije i iz drugih gradova, prvo Kragujevca, zatim i Niša. Za sada, prema dostupnim informacijama, ova tri grada jedina su u Srbiji koja beleže slučajeve zareze ili sumnje na kovid 19.

Kako je pisao Blic, na teritoriji Beograda korona je “ušla” u pet škola, pri čemu je zaraženo pet učenika, tačnije po jedan iz svake škole.

Kod četvoro učenika, koji pohađaju škole u Kragujevcu, potvrđena je infekcija virusom korona. Desetak učenika na području Školske uprave Niš koja pokriva područje Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga nalaze se preventivno u izolaciji jer je neko od ukućana oboleo, ali od 1. septembra do danas nije zabeležen nijedan potvrđeni slučaj oboljevanja od korone u školama.