Ministarstvo trgovine Kine poziva H&M da ispravi greške i izbegava politizaciju komercijalnih pitanja

0
Foto: CRI

Portparol Ministarstva trgovine Kine Gao Feng danas je na pres konferenciji odgovorio na izjavu kompanije H&M i drugih multinacionalnih preduzeća o bojkotovanju pamuka iz Sinđijang-ujgurske autonomne pokrajine, prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom.

Takozvani „nasilan rad“ u pokrajini Sinđijang je u potpunosti izmišljen. Nijedna snaga ne sme da ocrnjuje čisto beli sinđijanški pamuk, izjavio je Gao.

„Suprotstavljamo se mešanju stranih entiteta u sinđijanške poslove i u unutrašnje poslove Kine. Suprotstavljamo se sankcijama prema povezanim kineskim entitetima i pojedincima na osnovu laži i lažnih informacija ili pod izgovorom pitanja o ljudskim pravima u Sinđijangu“, rekao je Gao.

Gao je dodao da kineska vlada dosledno pozdravlja i podržava multinacionalna preduzeća da se bave uobičajenim poslovanjem i uspostavljanjem industrijskog lanca u Kini. Kineski potrošači su već praktičnim akcijama odgovorili na poslovne odluke pojedinih preduzeća. Kina se nada da će povezana preduzeća poštovati tržišni zakon, ispraviti pogrešne akcije, kao i da će izbegavati politizaciju komercijalnih pitanja. Istovremeno, Kina pozdravlja strana preduzeća da posete Sinđijang i želi da aktivno pruži podršku preduzećima svih zemalja da ulažu u Sinđijang, zaključio je portparol.