Ministarstvo pravde SAD istražuje navodnu šemu podmićivanja u zamenu za predsedničko pomilovanje

0
Foto: Profimedia

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država istražuje slučaj potencijalnog krivičnog dela primanja mita članova Bele kuće i srodnih političkih odbora u zamenu za predsedničko pomilovanje, prenosi CNN, pozivajući se na otpečaćene sudske spise Okružnog suda u Vašington DC.

Ovaj slučaj je poslednji u nizu pravnih zaokreta u poslednjim danima administracije odlazećeg predsednika SAD Donalda Trampa, nakon što je nekoliko njegovih glavnih savetnika već osuđeno, a kako se povećava mogućnost da Tramp pomiluje one koji su mu bili lojalni i odani.

Dvadeset stranica delimično redigovanih dokumenta otkriva moguće zloupotrebe položaja. Evidencija pokazuje da je glavna sutkinja Okružnog suda Beril Hauel u avgustu razmatrala zahtev tužioca za pristup dokumentima u vezi sa istragom potencijalnog primanja mita u zamenu za pomilovanje.

Podnesci ne otkrivaju vremenski okvir navodne šeme, niti imena potencijalno umešanih ljudi, osim što je prikazana njihova komunikacija, koja uključuje i jednog advokata.

Kako prenosi CNN, do danas niko nije javno optužen za primanje mita.

Bela kuća do sada nije komentarisala ovaj slučaj, a CNN je ranije izvestio, pozivajući se na svoje izvore, da se bliski Trampovi saradnici, optuženi za razna krivična dela, nadaju pomilovanju pre nego što on napusti dužnost predsednika.

Ministarstvo pravosuđa je saopštilo da trenutno “nijedan službenik Bele kuće nije predmet istrage”.

Prema dokumentima, sutkinja Hauel je dopustila tužilaštvu pristup komunikaciji advokata i klijenata koja je navodno ukazivala na “kriminalne aktivnosti” i “tajne šeme lobiranja” u vezi za primanjem mita.

“Politička strategija koja bi dovela do odluke o pomilovanju se razlikovala u zavisnosti od uloge i uticaja advokata i lobista”, napisala je sutkinja Hauel u sudskom nalogu.

Kako prenosi CNN, istraga se odnosi i na neimenovane ljude koji deluju kao neregistrovani “lobisti kod visokih službenika Bele kuće” u pokušaju da osiguraju pomilovanje i preko posrednika pošalju mito.

Podsetimo, Tramp je tokom svog mandata odobrio 29 pomilovanja i šesnaest skraćenja zatvorskih kazni. Neki od pomilovanih su i veoma bliski Trampovi saradnici, poput njegovog bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina.