Ministarstvo pokrenulo postupak protiv Ziđina u Boru zbog ispuštanja opasnih materija u vazduh

0
Foto: Profimedia / ilustracija

Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo je postupak protiv kompanije “Ziđin Bor Koper” zbog ispuštanja opasnih materija u vazduh u novembru 2019. i januaru 2020, prenosi Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Zbog ispuštanja opasnih materija u vazduh i toga što kompanija nije ništa uradila kako bi smanjila zagađenje, u toku je postupak pred Privrednim sudom u Zaječaru protiv “Ziđina” i zamenika rukovodioca ogranka TIR Bobana Todorovića, naveo je CINS (cins.rs).

Oni se terete za privredni prestup za koji je zaprećena novčana kazna izmedju 1,5 i tri miliona dinara, a sud može izreći i kaznu srazmernu učinjenoj šteti.

Ministarstvo je kompaniju kontrolisalo više puta, a najmanje pet puta je utvrdilo propuste otkako je rudarski basen privatizovan krajem 2018. godine.

Uz podršku stanovnika okolnih mesta, ali i političkih aktivista, 15. novembra 2019. deo Borana je protestvovao zbog višemesečnog zagađenja koje dolazi iz rudarskog basena.

Koncentracije sumpor-dioksida išle su i do 8,3 puta iznad dozvoljenih, navedeno je u izveštaju inspektorke zaštite životne sredine Emile Tošić koja je obišla “Zidjin” u novembru 2019. godine.

(Beta)