Ministarka pravde Hongkonga napadnuta u Londonu, demonstranti postavili ultimatum, Peking se žali na Britance: Šta se događa u Biseru orijenta?

0
Foto: Tanjug/AP

Ministarka pravde Hongkonga Teresa … napadnuta je juče na skupu u Londonu, a svet je obišla vest da je “ozbiljno fizički povređena”, kako je objavila kineska vlada.

Okružili su je prodemokratski orijentisani demonstranti i uz uzvike “ubico, ubico”, počeli da stežu prsten oko nje, da bi nakon što je izgubila ravnotežu, ministarka pala.

Zvaničnici u Pekingu ocenili su da “London doliva ulje na vatru”, jer je demonstrantima dopušteno da se tako ponašaju prema ministarki i traže od Velike Britanije hitnu istragu.

Sa druge strane, zapadni mediji pišu o tome da je napad na ministarku dobro došao kineskim vlastima koje žele da u drugi plan potisnu zahteve demonstranata koji su potpuno blokirali saobraćaj u Hongkongu.

Demonstranti su napravili veliki broj barikada na glavnim saobraćajnicama i na univerzitetima, a iz barikada su demonstranti dobro opremljeni kamenicama, strelama i molotvljevim koktelima.

Njihov jedini zahtev je da 24. novembra budu organizovani lokalni izbori, a vladi su dali rok od 24 sata da se izjasni po tom pitanju.

Protesti u Hongkongu traju pet meseci ali su tokom poslednji nedelju dana radikalizovani i na ulicama je mnogo više nasilja.

Strani studenti i doseljenici su počeli da se vraćaju svojim domovima.