Ministarka informisanja Libana najavila ostavku zbog nesprovođenja reformi i eksplozije u Bejrutu: “Nismo ispunili očekivanja građana”

0
(AP Photo/Hussein Malla)

Ministarka informisanja Libana Manal Abdel Samad najavila je danas svoju ostavku pozivajući se na propust Vlade da sprovede reforme, i katastrofalnu eksploziju koja je potresla Bejrut.

To je prva ostavka jednog člana Vlade Libana posle razorne eksplozije u utorak u bejrutskoj luci koja je još više podstakla gnev javnosti zbog nemarnosti lidera, navodi Frans pres.

“Posle ogromne katastrofe u Bejrutu podnosim svoju ostavku. Izvinjavam se Libancima, nismo mogli da ispunimo njihova očekivanja”, rekla je ministarka u kratkom obraćanju preko televizije.

Libanski hrišćanski maronitski patrijarh Behara Butros al-Rai pozvao je danas Vladu da podnese ostavku ako “ne može da izmeni način na koji vlada” zemljom i pomogne joj da se oporavi od eksplozije.

U eksploziji je poginulo skoro 160 ljudi i 6.000 ih je povređeno dok se desetine vode kao nestale.

Eksplozija se dogodila u skladištu gde je 2.750 tona amonijum nitrata stajalo šest godina “bez mera predostrožnosti”.

Predsednik hrišćanske opozicione partije Kataeb Sami Džemajil je rekao u subotu da su tri poslanika iz te stranke odlučila da podnesu ostavku zbog “katastrofe” koja je pogodila zemlju i pozvao svakog časnog člana Parlamenta da tako postupi i pomogne “rođenju novog Libana”.

Jedan zvaničnik visokog ranga iz te stranke je poginuo u ekploziji.

(Beta)