Ministar u SAD podneo ostavku zbog sporazuma o poravnanju sa seksualnim prestupnikom: “O tome nije obavestio žrtve…”

0
Foto: Tanjug-AP

Američki predsednik Donald Tramp napisao je na Tviteru, povodom ostavke ministra za rad Aleksa Akoste, da ceni njegovu službu i da će ga zameniti njegov dosadašnji zamenik Pat Picela.

“Aleks Akosta me je obavestio da oseća da je neprestani pritisak medija zbog sudskog procesa koji je vodio pre 12 godina loš za administraciju u koju veruje i ljubazno je podneo ostavku. Aleks je bio sjajan ministar za rad i njegova služba je zaista cenjena”, napisao je Tramp.

Akosta je rekao da podnosi ostavku zbog preispitivanja njegove odluke da sklopi sporazum o priznanju krivice sa bogatim finansijerom Džefrijem Epstajnom, optuženim za seksualno zlostavljanje desetina maloletnih devojčica.

Vest je objavio predsednk Tramp, koji je pohvalio Akostu za obavljanje posla ministra za rad i rekao da nije tražio od njega da podnese ostavku.

Akosta je rekao da ne misli da je pravedno da njegovo postupanje u Epštajnovom slučaju odvrati pažnju od njegovog rada kao ministra.

“Poenta je u tome da mi imamo sjajnu ekonomiju i da fokus treba da bude na otvaranju radnih mesta”, rekao je on.

Akosta je bio američki državni tužilac u Majamiju kada je 2008. godine postigao sporazum o vansudskom poravnanju sa Epštajnom.

Epstajn je izbegao optužbu na saveznom nivou, izjasnio se kao kriv za optužbe na državnom nivou i odslužio 13 meseci u zatvoru, iako je zbog tih zločina mogao da dobije i doživotnu kaznu.

On je platio odštetu žrtvama i registrovan je kao seksualni prestupnik.

Savezni tužioci nedavno su podneli slične optužbe protiv Epstajna u Njujorku, što je u centar pažnje dovelo ulogu Akoste u procesu iz 2008. godine.

Najmoćniji poslanici Demokratske stranke i predsednički kandidati tražili su Akostinu ostavku zbog sporazuma sa Epstajnom, kojim je, kako je naveo savezni sudija, prekršen savezni zakon jer Akosta nije o njmu obavestio žrtve.