Ministar Ružić o zlostavljanju u školi glume Mike Aleksića: “Te razne privatne školice nisu deo obrazovnog sistema i mora da se reguliše njihov status, što je međuresorno pitanje…”

1
scrennshot/N1

(Beta) – Ministar prosvete Srbije, Branko Ružić, govoreći o slučaju zlostavljanja u privatnoj beogradskoj školi glume Miroslava Aleksića, izjavio je da se tema nasilja obrađuje u nastavnim jedinicama obaveznih predmeta u školama, kao i u vannastavnim aktivnostima.

“Odbijam tezu da u našem obrazovnom sistemu nemamo te sadržaje, imamo”, rekao je Ružić na TV N1.

Ministar je rekao da smatra važnim da se reguliše pitanje “privatnih preduzeća koje se nazivaju školama”.

“Škole glume, fudbala, plesa, salse… nisu deo obrazovnog sistema, to jesu privatni vrtići i privatne škole koje moraju da imaju jasno definisane uslove i stručni kadar”, ukazao je Ružić.

Naglasio je da je to “međuresorno pitanje” – za nekoliko ministarstava, koje mora da se reši.

On smatra da treba rzmotriti mogućnost da se “školama koje se registruju kao privatna preduzeća” u Agenciji za privredne registre (APR) oduzme mogućnost da se nazivaju školom, akademijom i drugom obrazovnom ustanovom.

Istakao je i da je važno da se “interresorno” formira radna grupa da bi se stanje poboljšavalo, a ne da do toga dolazi tek kad se pojave “ovakvi frapantni, skandalozni i loši primeri i budu inicijalna kapisla da bismo došli do poboljšanja”.

Slučaj seksualnog zlostavljanja u privatnoj školi glume “jeste poziv na alarm i moramo se time pozabaviti ozbiljno i sa formalno pravnog i suštinskog aspekta u promeni zakonodavnog okvira”, naglasio je on.

1 KOMENTAR

  1. “Ministar je rekao da smatra važnim da se reguliše pitanje “privatnih preduzeća koje se nazivaju školama”.On smatra da treba rzmotriti mogućnost da se “školama koje se registruju kao privatna preduzeća” u Agenciji za privredne registre (APR) oduzme mogućnost da se nazivaju školom, akademijom i drugom obrazovnom ustanovom.” Онда би то у случају тренутниог министра одбране и значило оно што и значи, да је “завршио,… приватно предузеће”, а не некакав универзитет.

Comments are closed.