Ministar finansija podneo ostavku usred Džonsonove rekonstrukcije vlade: Džavidu su tražili da otpusti sve svoje savetnike

0
Beta (AP Photo/Matt Dunham)

Britanski ministar finansija Sadžid Džavit podneo je danas ostavku, u neočekivanom potezu na dan kada premijer Boris Džonson rekonstruiše svoju konzervativnu vladu.

Uveliko se očekivalo se da će Džavid zadržati svoje mesto u rekonstruisanom kabinetu, ali jedan portparol je potvrdio da je podneo ostavku.

Džonson je imenovao Džavida, prethodno ministra unutrašnjih poslova, na mesto ministra finansija u julu kada je postao premijer. Džavidova ostavka dolazi u nezgodno vreme pošto je za četiri nedelje predvidjeno da se predstavi godišnji budžet, što će sada čekati novog ministra.

Ubrzo posle objave o Džavidovoj ostavci za novog ministra finansija je imenovan Riši Sunak. On je bio glavni sekretar u ministarstvu finansija od kada je Boris Džonson stupio na dužnost u julu 2019. godine.

Džavidova ostavka je usledila posle izveštaja da se sukobio sa moćnim Džonsonovim savetnikom Dominikom Kamingsom.

Politička urednica Bi-Bi-Sija (BBC) navodi da je Džavidu ponudjeno da ostane ministar finansija pod uslovom da otpusti sve svoje savetnike, što je on odbio i otišao je sa tog mesta.

Džonson je danas napravio izmene u svojoj vladi, otpuštajući i imenujući ministre na ključnim mestima. Cilj mu je da učvrsti svoju kontrolu nad vladom posle osvajanja velike parlamentarne većine na decembarskim izborima. Ta pobeda mu je dozvolila da sprovede izlazak Britanije iz EU 31. januara, i time ispuni ključno izborno obećanje.

Džonsonova konzervativna vlada sada je suočena sa još većim izazovom da ispregovara nove odnose sa evropskom dvadesetsedmoricom do kraja godine. Dve strane nastoje da postignu dogovor koji obzuhvata trgovinu, bezbednost i druge oblasti do kraja post-Bregzit prelaznog perioda 31. decembra.

Nekoliko istaknutih žena u Džonsonovoj vladi, uključujući ministarku za poslovanje Andreu Lidsam, za životnu sredinu Terezu Viljers i stambena pitanja Ester Makvej, rekle su da su jutros smenjene.

Džonson je otpustio i ministra za Severnu Irsku Džulijana Smita što je bio neočekivan potez. Smit je hvaljen zbog toga što je pomogao da se izadje iz političke blokade zbog koje je Severna Irska bila bez vlade i skupštine tri godine.

Ministar pravde Džefri Koks takodje otišao rekavši da je Džonson od njega tražio da podnese ostavku.

Pored rekonstrukcije vlade Džonson treba da imenuje i novog vodju za konferenciju UN o klimatskim promenama čiji je Britanija domaćin kasnije ove godine. Klimatski samit treba da se održi u Glazgovu u novembru. Planiranje konferencije počelo je burno kada je Džonson prošle nedelje optustio Kler O’Nil, bivšu ministarku u vladi imenovanu prošle godine da vodi taj dogadjaj.

(Beta)