Milosav Tešić dobitnik Nagrade „Izviiskra Njegoševa“

0

Žiri za dodelu Nagrade „Izviiskra Njegoševa“, u sastavu: prof. dr Jovan Delić, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti – predsednik (Beograd), Milutin Mićović (Nikšić), prof. dr Ranko Popović, dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (Banje Luka), prof. dr Dragan Stanić (Novi Sad) i dr Dragan Hamović (Beograd), doneo je odluku da se, osma po redu, književna nagrada „Izviiskra Njegoševa“ za 2020/2021. godinu dodeli Milosavu Tešiću za njegovo celokupno pesničko delo.

Svečanost povodom proglašenja dobitnika upriličena je u Kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, a njoj su prisustvovali, Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Porfirije, Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko – primorski gospodin Joanikije, Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki gospodin Metodije, Vladika Stefan Šarić i drugi crkvenodostojnici kao i veliki broj eminentnih zvanica iz kulturnog i javnog života.

Na ovoj svečanosti, po prvi put, je od strane stručnog žirija doneta odluka da se dodeli i Izuzetna književna nagrada „Izviiskra Njegoševa“ za 2020/2021. i to Matiji Bećkoviću za njegovo celokupno pesničko delo.

Nagrada „Izviiskra Njegoševa“ biće uručena o danima Svetog Vasilija Ostroškog, oko 12. maja, a sastoji se od povelje i plakete, umetničkog rada vajara Ljubiše Mančića, i novčanog iznosa koji uručuje predstavnik kompanije Mona kao suosnivač i donator nagrade.

Izuzetna književna nagrada “Izviiskra Njegoševa” za 2020/2021 Matiji Bećkoviću biće uručena o Lučinu danu.