Miloš Zeman pao i polomio ruku, hitno operisan: “Odgledao TV dnevnik, krenuo u drugu sobu, odbio štap, obezbeđenje…”

0
Foto: Profimedia

Predsednik Češke Miloš Zeman polomio je sinoć ruku kada je pao u predsedničkoj rezidenciji kraj zamka Hradčani i hitno je operisan je u Centralnoj vojnoj bolnici u Pragu, saopštila je Predsednička kancelarija.

Zeman je pao u predsedničkoj vili, kada je nameravao da ustane i krene u drugu sobu posle odgledanog tv dnevnika.

“Odbio je štap i pomoć obezbeđenja. Kazao je da može sam da pređe određeno rastojanje, što nije trebalo da radi jer je pao i polomio ruku. Ne radi se o povredi koja bi ugrožavala život predsednika”, saopštio je medijima Zemanov portparol Jirži Ovčaček.

Zeman (75) operisan je noćas i trenutno je u bolnici, ne zna se koliko još dugo a njegov predsednički program biće prilagođen oporavku.

Zdravstveno stanje češkog predsednika još od prvog mandata, kada je na prvim neposrednim predsedničkim izborima u Češkoj izabran za predsednika, 8. marta 2013, izaziva pažnju, jer ima vidne probleme sa kretanjem a u poslednje vreme je i jako smršao. Zdravlju ne doprinosi ni to što je strastveni pušač i ljubitelj kapljice, posebno češkog likera beherovka.

U avgustu 2013. godine predsednikovi lekari su na učestalo propitivanje javnosti objavili da ima neurološke komplikacije zbog šećerne bolesti i da nema dovoljan osećaj u nogama, te otud njegovi problemi sa hodanjem, kada sada već ne može da se kreće bez štapa ili da ga ne podupire obezbeđenje.

Zeman sva pitanja o tome da li je u stanju da obavlja svoju funkciju odbija rečima da predsedniku države funkciju “obavlja glava a ne noge”.

Drugi, po Ustavu poslednji mandat, ističe mu 2023. godine.

(Beta)