Milo i Vučić razgovarali: Ostaje Zakon o oduzimanju imovine SPC

0
Foto: Tanjug-AP

Crnogorski predsednik Milo Đukanović rekao je u sredu da je prijateljski razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi B92.

On mu je, kako kaže, pojasnio neke nedoumice povodom predloga Zakona o slobodi veroispovesti, ali da zakon neće biti povučen.

Đukanović je rekao da se na tom dokumentu radi od 2014. godine i da nisu nikoga zaobišli u proceduri, a da će, ukoliko blagovremeno budu podneti amadmani na taj zakon, oni biti razmotreni, prenose “Vijesti”.

On je naveo da je sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem razgovarao, između ostalog i o ovom pitanju i da su o tome razmenili mišljenja.

Đukanović je naveo da je to bio prijateljski razgovor u kojem je, kako je kazao, pojasnio Vučiću neke nedoumice.

Kazao je i da je Crnogorska pravoslavna crkva starija od savremene Crne Gore i da postoji od ranog XV veka.

Vučlć: “Nemam pravo da se mešam”; “Amfilohiju neću da odgovaram”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ima različito mišljenje od crnogorskog predsednika po pitanju Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

Ali, kako kaže, to se događa u zemlji u kojoj je Đukanović predsednik, zbog čega on nema prava da se meša.

“Mi nemamo prava da se mešamo, svakako ne na direktan način. Ja sam Đukanoviću izneo moju brigu, on stvari posmatra drugačije. Naš pogled na donošenje tog zakona je različit, ali se to dešava u zemlji u kojoj je on predsednik. Moram da poštujem prava druge države, a moje je da pokažem i brigu prema opstanku srpskog naroda i crkve”, rekao je Đukanović u Vrdniku.

Objašnjavajući svoj stav o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC), na šta je reagovao i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, Vučić je rekao da je CPC postojala i pre 2006. godine, kao nevladina organizacija ili politička organizacija, a da je jasno da je Srpska pravoslavna crkva jedina kanonski priznata pravoslavna crkva.

“A Amfilohiju neću ništa da odgovaram, a imao bi šta da kažem i oko Kosova i oko toga koga je on podržavao. Imali smo pogrom 2004. godine i proglašenje nezavisnosti Kosova 2008. godine, a da ništa nismo preduzeli. A sada imamo 17 otpriznavanja. Pa ako je ta politika ranije bila bolja – hvala mu na tome. Ako je bolja politika koja je odnela Crnu Goru od zajedničke države, ja nemam ništa protiv”, rekao je Vučić.

On je dodao da Amfilohiju neće odgovarati uvredama na uvrede, jer to njemu ne priliči i ne želi dodatno da deli narod u Crnoj Gori.