Milo Đukanović: SPC veruje da je Crna Gora greškom postala nezavisna; sviđalo se nekome ili ne, obnovićemo CPC

7
Profimedia

Crnogorski predsednik Milo Đukanović optužio je SPC da pokušava da čuva infrastrukturu Velike Srbije u Crnoj Gori.

Đukanović je istakao da će obnoviti Crnogorsku pravoslavnu crkvu, svidelo se to nekome ili ne, prenose Vijesti.

On je optužio SPC da danas u Crnoj Gori pokušava da čuva infrastrukturu velike Srbije u koju oni veruju, “a njihova priča o prekograničnim eparhijama suprotna je osnovnim principima pravoslavne organizacije svuda u svetu“.

„Oni veruju da je Crna Gora greškom postala nezavisna i da će nas vreme dovesti do spoznaje te greške i potrebe da opet pokrenemo izgradnju velike Srbije. Moramo, naravno, svojom postojanošću, odlučnošću i vizionarstvom da im kažemo da od toga nema ništa“, rekao je Đukanović na izbornoj skupštini DPS u Nikšiću.

On je dodao da su nepokolebljivi da u Crnoj Gori izgrađuju multietničko društvo, tržišnu ekonomiju i društvo koje će živeti poštujući evropske vrednosti, da su neke važne korake na tom putu već odradili, ali da je preostao „važan korak, kojim će ispraviti tešku nepravdu učinjenu Crnoj Gori početkom 20 vika, a to je obnova autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve (CPC)“.

„Svidelo se to nekome ili ne, mi ćemo na tome vrlo predano raditi u potpunom dosluhu sa osnovnim principima na kojima počiva demokratska Crna Gora i sa osnovnim programskim načelima DPS, kao temeljnog oslonca savremene države“, rekao je Đukanović.

7 KOMENTARA

 1. @Čitalac

  Nauči prvo istoriju, pa komentariši.
  Niko ne spori Crnoj Gori državnost koju je IMALA.
  Milo Đukanović, čovek koji je direktnio iz Saveza studenata prešao na funkciju premijera pokušava da otme imovinu SPC i proglasi nevladinu organizaciju CPC za jedinu pravoslavnu crkvu u zemlji. Vernici ne podržavaju ovu priču i tu je glavni problem.
  Što se tiče države Crne Gore, ona je prestala da postoji KAPITULACIJOM I ANEKSIJOM od strane Austro-Ugarske januara 1916. Nakon Prvog Svetskog rata se stvarala nova kraljevina SHS. Naravno da je 90% naroda bilo za novu zajedničku državu. Crna Gora je tretirana kao anektirani deo Austro-Ugarske i nije ni razmatrano njeno obnavljanje.
  Nova kraljevina SHS je dobila dobar deo Dalmacije koji je prethodno obećan Italiji. Iz tog razloga, Italija je koristila svaku priliku da potkopa novu državu, pa je tako podignut i Božićni ustanak na Cetinju 1919, koji je ubrzo ugušen.
  Trenutno crnogorska kleptokratija na vlasti koristi ovakve događaje kako bi potencirala razlike prema Srbiji.
  Sa druge strane, to su isti likovi koji imaju stanove i grade zgrade i poslovne objekte po Novom Sadu i Beogradu.
  Milo Đukanović, čovek koji je došao na vlast kao veliki Srbin je sada veliki anti-Srbin.
  To mu neće smetati, da ako prigusti, da opet promeni mišljenje za 180 stepeni.

 2. Pa Crna Gora radi na projektu CPC već preko 20 godina. Ova “crkva” postoji, projekat je crnogorske UDBE i sveštenstvo mu uglavnom čine osobe udaljene iz drugih crkava zbog krađe i sličnih prestupa. Problem je što su vernici ove crkve uglavnom ex komunisti, koje čitava priča osim u svrhe marketinga ne interesuje.
  Milu su odrešene ruke da radi šta želi, pogotovu ako na zapadu objasni da je reč o suzbijanju ruskog uticaja.
  Opet, vernici SPC u Crnoj Gori su prilično radikalni, neće to ići lako.

 3. “Crnogorski predsednik Milo Đukanović optužio je SPC da pokušava da čuva infrastrukturu Velike Srbije u Crnoj Gori…” …- Da, i SPC i SANU i za njima patriotski srpski papagaji, i oni koji so tobože pismeni, i oni koji su polupismeni, a koji istoriju uče iz srpskih kič tabloida – NIKAKO DA PROGUTAJU KNEDLU činjenice da je Crna Gora istorijski bila DRŽAVA, i u novijoj istoriji – međunarodno priznata od Berlinskog kongresa 1878 (istog dana kada i Srbija) te da je svoju nezavisnost izgubila 1919 – nasiljem državnih vlasti u Srbiji. Naravno – zasnovanom na ideologiji srpskih “intelektualaca”, naučnika i – pesnika iz kafana beogradske Palilule…

  • Bravo na komentar,svaka ti je sveta,ziv bio maci i pozdrav iz daleke Svedske.Neka je vjecna nasa mila Crna Gora i slava Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi

Comments are closed.