“Miljenica” poharala Berlin: Osam evropskih nagrada za britanski film

0
Foto: Profimedia

Britanski film “Miljenica” (“The Favourite”) veliki je pobednik ovogodišnje 32. dodele Evropskih filmskih nagrada EFA održanoj u Berlinu, i to sa osvojenih osam nagrada, uključujući i za najbolji evropski film.

Film “Miljenica” za nagrade EFA 2019 imao je najviše nominacija, ukupno devet, a osim za najbolji film, nagrađen je i kao najbolja evropska komedija, dok je njegov reditelj, Grk Jorgos Lantimos proglašen najboljim evropskim rediteljem, a glumica Olivija Kolman najboljom glumicom. Film je nagrađen još i u kategorijama evropske kostimografije, montaže, šminke i drugima.

Najboljim evropskim glumcem proglašen je Antonio Banderas za ulogu u španskom filmu “Pain and Glory/Dolor y Gloria” (“Bol i slava”), koji je osvojio i nagradu za najbolju scenografiju.

Francuski “Les Miserables” (“Ožalošćeni”) nagrađen je kao evropsko otkriće godine, britanski film “For Sama” (“Za Samu”) je najbolji evropski dokumentarac, španski film “Bunuel in the labyrinth of the turtles” najbolji evropski animirani film, dok je rumunski “The Chritsmas Gift/Cadoul de craciun” evropski kratki film godine.

Poljski film “Cold War/Zimna wojna” (“Hladni rat”) osvojio je glasove publike i nagradu “People’s Choice Awards”. Nagradu za životno delo dobio je nemački reditelj i glumac Verner Hercogu.