Milivojević: “Đukanoviću na prošlim izborima odgovaralo Vučićevo mešanje”

0
Foto: Printscreen N1

Politički analitičar Cvijetin Milivojević rekao je gostujući na TV N1 da su izborni uslovi u Crnoj Gori bili “demokratskiji” nego oni u Srbiji.

Ocenjuje da je predsednik Crne Gore “potrošna roba”, da je ispunio svoju misiju, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje, od centara moći, prepoznat kao konstruktivan. Osvrćući se na Đukanovićev intervju za Newsmax Adria, Milivojević je rekao da je predsednik Crne Gore zaboravio da spomene veće Vučićevo mešanje u izbore pre četiri godine, na strani Đukanovića.

Na pitanje da li bi se isto desilo u Srbiji kao u Crnoj Gori da se, recimo, srpska opozicija slično organizovala i našla nekog svog Krivokapića i izašla na izbore, Milivojević kaže – da ne bi, jer su izbori u Srbiji bili “oktroisani – i nelegalni i nelegitimni”.

Milivojević je prokomentarisao i reakciju brojnih funkcionera Srbije na reči crnogorskog predsednika koji je optužio zvanični Beograd i direktno Vučića za političko-medijsku agresiju prema Crnoj Gori i “podršku velikosrpskom nacionalizmu”, Milivojević kaže da “mu je naslađi bio (lider SPS, ministar) Ivica Dačić” koji, kako kaže, s najviše ljubavi i emocija brani predsednika i da je simptomatično da to radi uoči izbora nove Vlade Srbije.

“A Vulin i Brnabić – njima je to u opisu posla, oni su tu da brane, on najžešće brane, naročito Brnabić koja je od eksperta prešla u člana IO SNS… Šalim se. Ima jedna stvar gde bih kritikovao gospodina Đukanovića… Vrlo verovatno da je on u pravu kod mešanja Vučića u izbore u Crnoj Gori, mada ono nije bilo tako kao što su građani koji su glasali za opoziciju očekivali… Ali je gospodin Đukanović zaboravio da kaže jednu vrlo važnu stvar – bili su neki izbori parlamentarni pre četiri godine, u Crnoj Gori, na kojima su rezultati takođe bili tesni… Tada je jednim velikim pritiskom na stranke nacionalnih manjina, Đukanović je uknjižio pobedu. Tog izbornog dana, bila je nedelja, oko tri sata, uživo se uključio preko svih televizija sa nacionalnom frkvencijom u Srbiji a prenosili su crnogorski mediji, tada predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, i to na strani Đukanovića tako što je optužio neke građane Srbije i Rusije da upravo izvode državni udar protiv Đukanovića. A državni udar, zna svako ko nešto čita, ne može da izvede neko sa strane, iz opozicije, već iz institucija sistema – iz vlasti, vojske Crne Gore, ministarstva je neko to mogao da čini… Sledećih pet sati, birači DPS-a su masovno izlazili na izbore, a birači opozicije se uplašili, ako je državni udar – biće krvoproliće… I tad je, tanko, pobedio. To gospodin Đukanović juče ne pominje, tad mu je odgovaralo mešanje Aleksandra Vučića. Iako je ovo mešanje bilo mnogo manje nego pre četiri godine”, ističe gost N1.