“Milion građana je već primilo vakcinu protiv korone”: Kako je Izrael postao najbrži u vakcinaciji stanovništva

0
Profimedia

(Beta) – “Milion Izraelaca vakcinisano je protiv koronavirusa u Izraelu, više od desetine stanovnika”, rekao je danas izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Tako je jevrejska država cementirala svoj status najbrže u svetu po vakcinaciji, preneli su izraelski mediji.

Netanjahu, koji je bio u arapskom gradu Um al Fahmu kada je vakcinisan milioniti Izraelac, označio je taj trenutak kao “veliko uzbuđenje”.

Arapi čine 20 procenta od 9,3 miliona stanovnika Izraela i oklevajući su prihvatili vakcinaciju, zbog čega je Netanjahu posetio čitav niz arapskih naselja, prvi put posle više godina u nastojanju da dobije političke poene pred opšte izbore u martu, komentarišu izraelski mediji.

Izraelski lider je rekao da je za njega važno da se Arapi u Izraelu vakcinišu brzo jer to “spasava živote”.

Jevrejska država je po broju vakcinisanih po glavi stanovnika uveliko nadmašila druge zemlje.

Od 20. decembra prvu dozu vakcine je primilo 11,54 procenata Izraelaca, a na drugom mestu je Bahrein sa 3,45 i Velika Britanija sa 1,39 odsto vakcinisanih stanovnika. U SAD je vakcinisano 0,84 odsto populacije.

Širom Izraela su trenutno na snazi treće restrikcije radi suzbijanja širenja zaraze koronavirusom, kojim je do sada inficirano više od 426.000 ljudi, a 3.338 je preminulo.

U četvrtak je postignut rekord sa 153.430 vakcinisanih, a Fajzerovom vakcinom se najpre vakcinišu zdravstveni radnici, pa stariji od 60 godina i oni koji su pod rizikom.

Iako za sada nije dostupna širokim slojevima stanovništva centri za vakcinaciju otvaraju vrata na kraju svakog dana za one koji dođu sami u nastojanju da se iskoriste čitave bočice sa vakcinom.

Do sada je 41 odsto starijih od 60 godina dobilo prvu dozu, ali će možda u januaru biti dvonedeljna pauza zbog nedvoljnog broja vakcina.

Izraelski mediji javljaju da se naredne nedelje očekuju prve vakcine kompanije Moderna, mada Ministarstvo zdravlja to nije potvrdilo.

Netanjahu je rekao da je cilj Izraela da 2,25 miliona stanovnika bude vakcinisano do kraja januara.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!