Milion demonstranata na protestu u Čileu: Šerpe, varjače, transparenti, zastave…

0
Foto: Tanjug-AP

Gotovo milion Čileanaca mirno je protestovalo u glavnom gradu Santjagu, na najvećem skupu od kada je izbilo nasilje tokom demonstracija u toj južnoameričkoj zemlji.

Demonstranti koji su mahali državnim zastavama, plesali, udarali šerpe drvenim varjačama i nosili transparente, pozivajući na političke i socijalne promene, prešli su kilometre kako bi se iz okoline Santjaga okupili na Trgu Italija.

Saobraćaj, već otežan zbog protesta vozača kamiona i taksista zbog putarina, bio je zaustavljen pošto su demonstranti blokirali glavne ulice i javni prevoz u Santjagu, prenosi Rojters.

Svi demonstranti su sredinom večeri krenuli kući, zbog policijskog časa koji počinje u 23 časa.

U Santjagu je na snazi vanredno stanje, koje je predsednik Sebastijan Pinera proglasio posle nereda u kojima su mnoge zgrade u centru grada zapaljene i gradski metro blokiran.

Pinera, političar desnog centra, izjavio je da će proglasiti specijalni zakon o bezbednosti kako bi bili procesuirani “kriminalci” odgovorni za štetu nanetu u Santjagu, ali je, istovremeno, izjavio da razume nezadovoljstvo onih koji su pogođeni porastom cena javnog prevoza.

Glavni grad Čilea i druge velike gradove već danima potresaju neredi čiji je “okidač” bilo podizanje cena karata u metrou, ali su kasnije prerasli u protest zbog visokih troškova života i nejednakosti, jer su u toj zemlji zdravstvo i obrazovanje gotovo potpuno privatizovani.

Pinera je prošle subote je poništio odluku o podizanju cene karata.

Rojters podseća da je Čile jedna od najbogatijih država Latinske Amerike, ali, istovremeno i jedna od onih u kojima su najveće socijalne nejednakosti.

Nezadovoljstvo zbog visoke cene života u Santjagu jedna je od glavnih političkih tema, kao i zahtevi za reforme, počev od poreza i cene rada do penzionog sistema.