Milena Pavlović Barili, prva Srpkinja koja je ušetala u „Vog“, u nju se zagledao i Musolini: Priča o deset fatalnih Srpkinja (9)

0
Photographic portrait of Benito Mussolini (1883-1945) Credit line: - / World history archive / Profimedia

Rođena Požarevljanka, po majci potomkinja Karađorđevića, po ocu naslednica italijanske umetničke porodice Barili, sa hotelskim adresama od Pariza do Njujorka, prijateljica važnih umetnika u posleratnom svetu kao što Žan Kasu i Pol Valeri, umetnica čije su slike izlagane u evropskim galerijama dok za nju u Srbiji nije bilo mesta ni da se zaposli kao profesor crtanja, prva Srpkinja koja je ušetala u „Vog“, imigrantkinja u Americi – deo je slike o Mileni Pavlović Barili.

Slikarka i pesnikinja u koju se zagledao Musolini ali i mnogi drugi muškarci, bolesna od srca, ali i žena slomljenog srca, koja je birala, izgleda, pogrešne muškarce – jedan će je zvati da utroje idu na Kubu, drugi je bio biseksualac. Umreće u snu, pod sumnjivim okolnostima, očiju uprtih u svog muža Tomasa Goslena – zbog do kraja nerazjašnjene uloge količine tableta za spavanje koje je te večeri popila i onoga što je tome prethodilo (navodno je zatekla muža u krevetu sa njegovom majkom)!

Uz sve životne lomove, nepriznavanje njenog rada u Srbiji, tešku bolest, rastrzanost između oca i majke, trošenje talenta zarad preživljavanja, uspeće da za samo 36 godina, koliko je izdržala da poživi, ostavi iza sebe mnogo, trčeći ispred svog vremena.

Srbija će kaskati pa će je otkriti skoro deceniju posle njene smrti. Kobni život najtalentovanije srpske slikarke u posleratnom periodu koji bi se mogao staviti i pod „agonija i ekstaza“, iščitava se iz uspomena i pisama koja je sačuvala njena majka Danica dok neka „izgubljena“ i dalje čuvaju tajnu ko je bila srpska Frida Kalo.

Priču o deset fatalnih Srpkinja pročitajte u novogodišnjem dvobroju Nedeljnika čije je dopunjeno izdanje na svim kioscima. Uz svaki primerak na poklon dobijate knjigu o Mici Lou, prvu iz nove Nedeljnikove edicije “Fatalne Srpkinje”.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga „ISTORIJA 21. VEKA“ za samo 7.999 dinara!