“Milanovićeve izjave zaudaraju na ksenofobiju i šovinizam, tu sapun ne pomaže”

0
Profimedia

(Beta) – Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da poslednje izjave hrvatskog predsednika Zorana Milanovića o BiH “zaudaraju na šovinizam i ksenofobiju”.

“Milanovićeve izjave zaudaraju na šovinizam i kesenofobiju, a tu ni sapun ni parfem ne pomažu”, napisao je Džaferović na svom Fejsbuk profilu komentarišući sinoćnu Milanovićevu izjavu Hrvatskoj radio-televiziji (HRT).

Milanović je rekao da je građanska država BiH “daleki, daleki san”, dodavši da je to “lepa stvar, ali prvo sapun, onda parfem”.

Oglasila se i Stranka demokratske akcije (SDA), iz koje je saopšteno da “nema tog sapuna koji može sprati grehe i štetu koje kratkovida hrvatska politika decenijama nanosi BiH”.

“Izjava predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da BiH ‘prvo treba sapun, pre nego što postane građanska država’, predstavlja izraz kultur-rasizma i uvredu usmerenu prema svim ljudima u BiH”, istakli su iz SDA.

Dodali su da je to “poruka da građani Bosne i Hercegovine nemaju pravo na ono na šta imaju svi drugi u Evropi imaju, a to je građansko uređenje države”.

“To ukazuje da predsednik Hrvatske smatra ljude u BiH nižom vrstom. Takvu poruku sebi ne bi smeo dozvoliti nijedan ozbiljan državnik. A ovakve rasističke poruke Milanović uporno ponavlja”, naveli su iz SDA.

Iz te stranke su istakli da predsednik susedne države ne može određivati građanima BiH koja prava će imati, a koja neće, dodavši da mu “nikakve uvrede neće pomoći da ostvari svoje političke ciljeve u BiH koji, sada se već sa sigurnošću može konstatovati, nisu nimalo dobronamerni”.

“Što se tiče aluzija u vezi sa čistoćom, podsećamo Milanovića da, za razliku od drugih, legalne vlasti u BiH nisu okaljale svoj obraz vršeći agresiju na susedne države i učestvujući u udruženim zločinačkim poduhvatima i etničkim čišćenjima”, naveli su iz SDA.

Dodali su da su to učinile “paravojske podržavane iz susednih zemalja”.

“Ne postoji sapun koji te mrlje može ukloniti. Samo nedvosmisleno priznanje istorijskih grešaka, odricanje od počinjenih zločina i prestanak paternalističkog odnosa prema BiH može u izvesnoj meri saprati i popraviti grehe i štetu koju je kratkovida hrvatska politika počinila prema BiH u vremenu agresije”, piše u saopštenju SDA.

Normalno ustavno uređenje u BiH, zaključili su, koje neće biti zasnovano na sistemskoj diskriminaciji i idejama etničke čistoće, već će biti u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i presudama Evropskog suda za ljudska prava, za neke je daleki san, ali će sigurno biti ostvaren.