Milanović verovatno ide na obeležavanje stradanja srpskih civila posle Oluje: “Starci su ubijeni kukavički i divljački…”

0
Profimedia

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas u Rijeci da će verovatno ići na obeležavanje godišnjice ubistva srpskih civila u selu Grubori kod Knina posle akcije “Oluja” u avgustu 1995.

“Starci su ubijeni kukavički i divljački, to je bilo razbojništvo, a pobeda gardijskih brigada i drugih jedinica u ‘Oluji’ je neokrnjena, čista i junačka, te Hrvatska nema kompleksa i ne mora se posipati pepelom”, rekao je Milanović novinarima u Rijeci, prenela je agencija Hina.

On je tako odgovorio na pitanje o mogućem vezivanju proslave hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja” sa stradanjem civila u Gruborima. Milanović je rekao da bi se stradanje srpskih civila trebalo obeležavati na dan kada se tamo ubistvo i dogodilo, 25. avgusta.

Predsednik je istakao da će verovatno otići i na obeležavanje godišnjice ubistva u Gruborima, navodi Hina.

Što se tiče 25. godišnjice akcije “Oluja”, Milanović je rekao da će je proslaviti na kninskoj tvrđavi s ratnim zapovednicima 4. avgusta kada će im uručiti odlikovanja.

On je naveo da je kninska tvrđava kultno i mitsko, panhrvatsko mesto. Upitan o sporu oko mesta obeleževanja “Oluje” u Kninu, Milanović je odgovorio da vlada može da organizuje svečanost gde želi, pa i u Čavoglavama, a da on to ne može da spreči, ali može da kaže šta misli.

“Knin je u tom smislu ništa, a to je bio i 1991. Bio je prašnjava železnička stanica, s puno vojnika i fabrikom šarafa, bez novaca, intelekta i bez ideja, a imaginarij pobune je rađen u Beogradu. Ne znam ko mi može zameriti na ovome, građani koji su napustili Knin i žive u Kragujevcu”, rekao je Milanović.

Kako je ranije najavljeno, Milanović će odlikovati zapovednike u “Oluji” koji dosad nisu dobili odlikovanja, poput Rahima Ademija, Đure Dečaka, Damira Krtičevića i Antu Kotromanovića.

(Beta)