Milanović izjavom da treba baciti tablu “Za dom spremni”, izazvao burne reakcije: Ministar branitelja oštro odgovorio

3
Profimedia

Izjava predsednika Hrvatske Zorana Milanovića u Jasenovcu da ploču HOS-a sa natpisom “Za dom spremni”, koja je postavljena u Novskoj, “treba maknuti i negde baciti” naišla je na oštru osudu hrvatskog ministra branitelja Tome Medveda i udruženja vojnih invalida rata, prenosi N1.

“Izjavu predsednika Zorana Milanovića, koji je na obeležavanju 75. godišnjice proboja iz ustaškog logora Jasenovac poručio da spomen-ploču za 11 poginulih hrvatskih branitelja ‘treba maknuti i negde baciti’, najoštrije osuđujem jer se time obezvređuje žrtva hrvatskih branitelja, pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga”, naveo je Medved u saopštenju.

Hrvatski ministar branitelja navodi da “odavanje počasti žrtvama totalitarnog režima u Jasenovcu nikako nije trebalo da bude povod kako bi se istovremeno obezvredile žrtve velikosrpske agresije”.

“Više od 700 pripadnika HOS-a živote je dalo za Hrvatsku, a izgovorene reči uvreda su njima i članovima njihovih porodica”, poručio je Tomo Medved.

Izjavu predsednika Milanovića osudilo je i Udruženje hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Republike Hrvatske (Hvidra), prozivajući ga da se “grubo obrušio na HOS kao legitimnu jedinicu Oružanih snaga RH”.

“Dok su pripadnici HOS-a krvarili na prvoj liniji fronta braneći našu zemlju od velikosrpskog agresora, Zoran Milanović nije nikada osetio potrebu da se odazove i učestvuje u odbrani domovine, već je kukavički pobegao od te časne dužnosti”, saopštila je Hvidra.

3 KOMENTARA

  1. Predsjednik RH Zoran Milanović nije predložio da se sporna spomen ploča ukloni zbog onih čija su imena na njoj uklesana pa se takva optužba energično odbija, jer je izmišljena i nemoralna.

  2. Nije mi jasno ko je isprao mozak ovim hrvatima da su Srbi agresori kad su Hrvati zapoceli rat.

Comments are closed.