Milan Stojadinović agentu Udbe o Draži Mihailoviću: “Slažem se da je alkoholičar… Imao sam probleme s njim kad je u Sofiji pravio kombinacije da ubije kralja Borisa…” – Iz poklon knjige koja se dobija uz novi Nedeljnik

0
Foto: Profimedia

Prvi razgovor najpoznatijeg komunističkog obaveštajca Boška Vidakovića – koji je dobio zadatak da ostvari kontakt sa Milanom Stojadinovićem – i najpoznatijeg predratnog kapitaliste i političara počinje 20. avgusta 1952. godine u Buenos Ajresu pričom o Titu i Draži.

“Posle izvesnog naklapanja pitao me šta ja mislim o Draži, kao i samom pokretu”, počinje Vidaković izveštaj koji je pohranjen u dokumentaciji Udbe. “Odgovorio sam mu da smatram da je Draža bio hroničan alkoholičar i lično vrlo nesposoban čovek za ma kakvu akciju. On me je prekinuo, tvrdeći da se slaže s tom konstatacijom. Ispričao je kako je sam u svoje vreme imao mnogo muke s Dražom kad je ovaj bio vojni ataše u Sofiji, jer je pravio neke kombinacije da ubije kralja Borisa i da je on na kraju bio primoran da smeni tog ludaka.”

Šef SID-a, ili Službe za informacije i dokumentaciju Ministarstva spoljnih poslova što je praktično centar komunističke kontrašpijunaže, nastavlja “pikanterijom” koju mu je ispričao Stojadinović: “Draža se držao osobenjački, sve žene je eliminisao iz svog pokreta nazivajući ih kurvama. Kada je dolazio u selo odsedao je u nekim kolibicama, dok je Tito, naprotiv, umeo da pridobije žene, pa preko njih i muževe i da se drži vrlo čisto i u relativnom sjaju što je narodu imponovalo.”

Vidaković dalje kaže da je “reagovao na ovu neozbiljnost, nalazeći da ipak to njemu ne dolikuje, i da se Tito ni sa kim ne može uporediti kroz pikanterije”, ali izgleda ne zbog odbrane Titovog dela, već kako sam kaže: “Namerno sam zategao u ovom trenutku da bih odmerio koliko je Stojadinoviću stalo za produžetak razgovora. Način i ton kojim se izvinjavao zbog ove priče ostavio je utisak da mu je mnogo stalo da ne prekidam dalji razgovor.”

Ideološki neprijatelji nastavili su priču o nacionalnim pitanjima.

“Postavljao je mnoga pitanja, između ostalog, da nisu slučajno Srbi danas proganjani u Hrvatskoj…”

*Iz knjige Veljka Lalića “Milan Stojadinović: Najveći ekonomski reformator ili profašistički premijer” koja se dobija na poklon uz novi Nedeljnik koji na kioske dolazi u četvrtak 28. maja.

***

Nedeljnik čitaocima poklanja ediciju koja se čekala godinama. U našoj “letnjoj biblioteci” nalaze se priče o Titu (poklon uz prošli broj od 21. maja), Milanu Stojadinoviću (poklon uz novi broj od 28. maja), a u narednim nedeljama i knjige o Milovanu Đilasu, Aleksandru Rankoviću i Dragoljubu Draži Mihailoviću.