Mihail Gorbačov prvi put o seriji “Černobilj”: Nisam ja smenio heroja Legasova

3
Foto Profimedia

Bivši sovjetski predsednik Mihail Gorbačov rekao je da događaji predstavljeni u mini-seriji „Černobilj“ televizije HBO ne odgovaraju u potpunosti stvarnosti.

Gorbačov je to rekao u intervjuu za radio-stanicu „Govorit Moskva“, prenose Novosti.

Prema prikazu iz televizijske serije, karijera Valerija Legasova, naučnika i člana komisije zaduženog za istraživanje uzroka i posledica nesreće u Černobilju, okončana je nakon što je predstavio svoju verziju katastrofe. Pored toga, otkrio je tajne informacije na konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), održanoj u Beču 1986. godine.

Prema nekim istorijskim istraživanjima, Gorbačov je lično lišio Legasova titule heroja socijalističkog rada, a nakon njegovog govora u IAEA, karijera naučnika bila je okončana.

Gorbačov je opovrgnuo ovu teoriju: „Nisam dao takva uputstva, a osim mene, ko bi ih drugi dao? To je čista fikcija“.

Pored toga, Gorbačov je rekao da nije imao vremena da gleda seriju zato što je bio na lečenju u bolnici.

Miniserija „Černobilj“, koja se sastoji iz pet epizoda, opisuje katastrofu černobiljske nuklearne elektrane, koja se dogodila 26. aprila 1986. godine. Katastrofa je oduzela živote nekoliko hiljada ljudi na direktan i indirektan način. Grad Pripjat, gde se nalazila elektrana, napušten je.

Sa samo pet epizoda, serija „Černobilj“, koju je producirao američki kanal HBO, uspela je da se rangira na IMBD-u kao jedna od najbolje ocenjenih.

Međutim, na postsovjetskom prostoru, očevici katastrofe seriju su oštro kritikovali, zbog promene događaja koji su se zaista dogodili.


3 KOMENTARA

  1. Ma da, Legasov je plod naše mašte, on u stvari nije ni postojao a Zemlja nije okrugla već je drže 4 slona….. Taj komunizam treba razbucati uključujući i naš oblik pod Vučićem.

  2. NE PRAVI SE NUKLEARNA ELEKTRANA, ILI NEŠTO SLIČNO, U BLIZINI GRANICE DRUGE ZEMLJE BEZ SAGLASNOSTI DRUGE ZEMLJE: Nikom nije jasno zašto se SSSR odlučio da ne napravi nuklearnu elektranu sa druge strane Urala nego baš Evropi ispred prozora, pa nije ni čudno ni neosnovano što se raspao.

    • U stvari koliko sam primetio većina država gradi baš na granicama po svoj prilici namerno, valjda tako da u slučaju havarije radijacija ode ka susedu po principu da Komšiji crkne krava. Primeri Krško, veliki deo sovjetskih elektrana (ukrajinske, beloruske i litvanske na međusobnim granicama, a Ruske tik uz granicu sa prve 2, onda Bugarska nuklearka je na samoj granici sa Rumunijom :D, Mađarska uz granicu sa Srbijom, Slovačke 2 uz granicu sa Mađarskom Švajcarci su sve svoje izgradili direkt uz granicu sa Francuskom. A za ovo drugo se slažem. Nesposobnost sovjetskih vlasti koja je izašla na videlo tokom Černobiljske katastrofe je barem delimično omogućila pad SSSR jer je pre svega kod domaćeg stanovništva srušena iluzija. Inače čitam ruske forume i mišljenja o seriji uopšte nisu kritična nego podeljena ali veliki broj Rusa, a kamoli Ukrajinaca je hvali i kaže da ovakva serija danas u njihovim državama ne bi mogla biti snimljena.

Comments are closed.