“Migranti koji borave u Srbiji imaju samo jedan cilj…”

2
Foto: Profimedia

Komesarijat za izbeglice i migracije saopštio je povodom Međunarodnog dana migranata, da je u Srbiji u 17 prihvatnih i centara za azil kojima upravlja taj Komesarijat smešteno 4.427 migranata, od kojih su 807 deca.

U saopštenju je navedeno da je najviše migranata iz Avganistana, Sirije, Pakistana, Iraka i Bangladeša.

“Srbija od početka migrantske krize 2015. godine, kada je kroz zemlju prošlo više od milion migranata, postupa odgovorno, organizovano i humano, maksimalno se trudeći da zadovolji standarde u oblasti prihvata, zbrinjavanja, smeštaja, pravne, socijalne i zdravstvene zaštite migranata koji se nalaze na njenoj teritoriji”, navodi se.

U saopštenju se dodaje da se posebno vodi računa o zaštiti ranjivih kategorija, žena, dece, maloletnika bez pratnje, starijih i bolesnih lica, a deci migrantima je omogućen pristup obaveznom predškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju, dok jedan deo pohađa i srednje škole, kao i školu za obrazovanje odraslih “Branko Pešić” u Beogradu.

“Migranti koji borave u Srbiji i dalje imaju samo jedan cilj, a to je da što pre stignu do jedne od zemalja Zapadne Evrope koje su njihovo krajnje željeno odredište”, naveli su iz Komesarijata i dodali da je Srbija rešena u nameri da preuzme još aktivniju partnersku ulogu u rešavanju migrantskog pitanja.

2 KOMENTARA

  1. Интересантно је да им, осим у појединачним случајевима, останак у земљи “златног доба”, није ни на крај памети. Симптоматичан је случај једног од двоје затвореника послатих овде из Гвантанама овде на ресоцијализацију, после кратког времена, молио да га врате назад у затвор из кога су га послали.

Comments are closed.