Mićunović: Vlast se dobija na izborima ili revolucijom. Jednom mi je Ivo Andrić dao savet…

8
Foto: Nedeljnik

Jedna od ljudi koji su obnovili Demokratsku stranku i njen nekadašnji predsednik Dragoljub Mićunović izjavio je da ga ne interesuje lider Dveri Boško Obradović, ali da jeste očekivao oštriju reakciju Saveza za Srbiju i Demokratske stranke nakon Obradovićevog tvita, piše list Danas.

“Mene ne interesuje politički huligan i antievropljanin Boško Obradović, koji pokušava da u naš politički život uvede tabloidno prostaštvo. Uvek je bilo onih koji hoće da postanu nešto vredjajući one koji su neko”, rekao je Mićunović u intervjuu za Danas.

On je istakao da pamti savet koji mu je jednom dao Ivo Andrić.

“Kada za tobom hoće da prospu prljavu vodu, ne osvrći se, može te poprskati…”

Prema njegovim rečima, on je više puta govorio da je bojkot “besmislen”.

Dodao je da je protiv bojkota jer se u poslednjih 30 godina pokazao “neuspešnim i pogrešnim”, ali i zbog toga što su skoro sve članice UN-a izabrale reprezentativnu demokratiju kao ustavni poredak.

“Slobodnim i kontrolisanim izborima vlast se osvaja ili gubi. Postoje međunarodna i unutrašnja kontrola. Ne možete na takmičenjima da pobedite ako ne učestvujete”, rekao je Mićunović.

Dodao je da se vlast, “doduše, može osvojiti i revolucijom”, ali da do sada tu varijantu “niko nije zastupao”.

Mićunović je zaključio da dok je on bio na čelu stranke, “u ratnim godinama”, nije bilo isključivanja iz stranke niti je raspušten neki njen odbro.

8 KOMENTARA

 1. Šta oće ovaj Deda. Sada kada se nesto lepo konačno desava u Srbiji on još uvek misli da zna nešto o politici. Uvek je bio podrška onima koji su pljačkali Srbiju a danas kada se gradi Srbija i stiče sve više prijatelja u svetu zbog ozbiljnosti svojih lidera on još uvek veruje da nešto zna. Ućuti starino i pusti mladje da rade za Srbiju koju je tvoja generacija ukopala kao niko do sada.

 2. Dveri po svojim stavovima i ponasanju pripadaju grupaciji radikali-SNS i realno ne pripadaju gradjanskom ,normalnom bloku. Sta reci o g.Micunovicu koji nije reagovao na kancerogeno delovanje g.Tadica,Trojanskog Konja DSSa,tadasnjeg politickog krila DBa na unistenju i urusavanju DSa,demokratije i gradjanske Srbije,sto je rezultovalo ustolicenju termitskog delovanja g.Vucica, buduceg i ocekivanog diktatora /autokrate . Verovatno je cutao zbog nekih dugova i duhova proslosti koje je DB vredno i verno arhivirala.

 3. Profesor je izabrao neverovatno loš trenutak da komentariše političku situaciju posle višegodišnje apstinencije, bojim se ne iz dobrih namera. Uličarski jezik Obradovića me je dodatno uverio da princip spojenih sudova itekako funkcioniše u domaćoj politici.
  Istina je, da se na slobodnim i kontrolisanim izborima vlast se osvaja ili gubi i baš o tome je ovde reč.
  Jasno je da u postojećoj situaciji izbori ne mogu biti ni slobodni ni kontrolisani, pa bi izlazak na izbore činio još jedan alibi vlasti nespremnoj na kompromis.
  Pokušaj promene ustavnih ovlašćenja zarad ostanka na vlasti biće okidač za neke buduće normalne izbore.

 4. Gos. Mićunović je sada protiv bojkota izbora, i to izbora koji će biti najneregularniji do sada, a bojkotovao je izbore 1997 kada je narod uz koaliciju Zajedno bio više nego spreman da ruši tadašnju Miloševićevu vlast…nešto tu ne štima…

 5. Никада неко ко је “ништа” не може учинити вређајући некога ко је “неко и нешто”. У овом случају је само тај ко себе сматра за “неко и нешто”, у ствари “ништа”. Само се оптерејућује сопственом величином и имагинарним резултатима, а у ствари иза њега, заиста нема ништа. Стога, о томе да ли је бојкот смислен, или не, треба да одлучују они пред којима је дугорочна политичка будућност суочавања са резултатима такве одлуке.

 6. Hajde da se ne lažemo, ovi Mićunovićevi saborci su došli na vlast izazavši gradjanski rat i sa vlasti neće sići nu u ludilu. Bojkot izbora je jedino legitimno pravo gradjana koji su za promene političkog i ekonomskog sistema.

 7. Citat:
  “Slobodnim i kontrolisanim izborima vlast se osvaja ili gubi. Postoje međunarodna i unutrašnja kontrola.
  Ne možete na takmičenjima da pobedite ako ne učestvujete”, rekao je Mićunović.
  ***************
  Deda Mićune, u banana vazalnim “državama” izbore dobijaju oni koji broje glasove…

 8. Оно што неки политичари не могу да схвате и прихвате јесте да је добар део грађана одлучио да бојкотује изборе и да бојкотује све који буду учествовали.
  А неким политичарима је истекло време ма шта чинили јер су све шансе прокоцкали.

Comments are closed.