Micotakis: “Grčka je pravna država, hiljade ljudi je dobilo azil. Optužbe Turske da nezakonito postupamo prema migrantima netačne”

0
Foto Profimedia/Ilustracija

Grčki premijer Kirijakos Micotakis kategorično je odbacio opužbe da se tražioci azila nezakonito ostavljaju na moru i tvrdi da je reč o “dezinformaciji” koju širi Turska.

“Grčka je zemlja koja poštuje pravnu državu, dali smo azil desetinama hiljada ljudi”, izjavio je sinoć za CNN Micotakis.

Njujork tajms je u analizi od 14. avgusta naveo da Grčka ostavlja migrante na moru kako bi ih spasla turska obalska straža.

Dnevnik navodi da je prikupio izjave migranata koji su prošli kroz tu situaciju i da je došao do dokaza organizacija za ljudska prava, kao i turske obalske straže.

Prema Njujork tajmsu, više od 1.000 migranata je od marta meseca ostavljeno na moru.

“Ako postoji ijedan incident koji treba istražiti(…) ja ću prvi to ispitati”, prokomentarisao je premijer, dovodeći u pitanje verodostojnost tog istraživanja.

Odnosi Grčke i Turske su veoma napeti, posebno zbog sporova oko pomorskih područja gde je Ankara počela istraživanje gasa. Atina smatra da su te oblasti pod njenim suverenitetom.

Organizacije za ljudska prava su u više navrata pozvale grčku vladu da ispita navode o vraćanju migranata, ali Atina odbacuje te optužbe.

(Beta)