Mićko o Petrućiju: “Od njega ste čuli fore i fazone koje niste čuli ranije, on nije voleo da priča viceve – pravio ih je…”

0
Foto: Printscreen Youtube

Glumac i komičar Branislav Petrušević Petrući, koji je preminuo u 64. godini, sahranjen je danas na Novom groblju.

Petrušević je karijeru započeo na radiju, u Indeksovom radio pozorištu, od kog je kao pionir političke satire, sa kolegama stvarao kultnu radijsku emisiju.

Dragoljub Mićko Ljubičić, sa kim je Petrući radio tu emisiju, rekao je danas da je Branislav Petrušević bio fantastičan imitator, kao i da je njegov humor bio autentičan.

“Meni je bilo zanimljivo da, kad sam ga prvi put video, uporedim njegov lik koji do tada nisam poznavao, nisam ga nikad video, sa svim tim audio likovima koje sam čuo godinama pre nego što sam ga upoznao i bilo je jako teško spojiti njegov lik sa svim tim likovima. Tako da se mi danas ovde ne opraštamo samo od njega, nego se opraštamo od niza likova koje je on nama podario. Moram da kažem da je Petrući, koji je imitirao fantastično, briljantan je bio imitator, imao je tu savršeno originalnu stranu ličnosti – njegov humor je bio potpuno autentičan. On nije bio imitacija bilo čijeg humora. Od njega ste čuli fore i fazone koje niste čuli od nekog – on nije prepričavao… On čak nije voleo da priča ni viceve – on ih je pravio”, rekao je Dragoljub Mićko Ljubičić na komemoraciji u zgradi Radija Beograd, preneo je N1.

Petrušević je devedesetih, u vremenu snažne društvene represije, sa glumcima i autorima Indeksovog pozorišta osvojio i scenu, a godinama je punio dvorane širom Srbije satirom i gorkim humorom.

Nastupao je u brojnim satiričnim pozorišnim komadima nezavisnih produkcijskih grupa, stend ap predstavama, kao i u nekoliko filmova.