“Mi smo u žalosti zajedno sa kraljicom”: Džonson izrazio saučešće povodom smrti princa Filipa

0
Zvanična fotografija britanske princeze Elizabete i njenog tadašnjeg verenika Filipa Mauntabatena, 10. jul 1947. (BETA/AP Photo/File)

(Beta-AFP) – Britanski premijer Boris Džonson izrazio je saučešće kraljici Elizabeti Drugoj i kraljevskoj porodici povodom smrti princa Filipa.

Princ Filip, suprug britanske kraljice Elizabete Druge umro je jutros. Vojvoda od Edinburga je u junu trebalo da napuni 100 godina.  

“Mi smo u žalosti zajedno sa kraljicom, izražavamo saučešće njoj i njenoj porodici”, rekao je danas Džonson ispred Dauning strita i dodao da se “nacija i kraljevina zahvaljuju na izvanrednom životu i radu princa Filipa, Vojvode od Edinburga”.

Premijer je rekao da je Filip “stekao privrženost generacija u Britaniji, širom Komonvelta i širom sveta”. On je rekao da je preminuli princ pomogao u vodjenju kraljevske porodice i monarhije tako da ona “ostane nesporno vitalna institucija za ravnotežu i sreću” života nacije, prenosi agencija AP.

Britanske zastave spuštene su na pola koplja u Bakingemskoj palati. Obaveštenje o njegovoj smrti okačeno je na kapiji palate, pokazuju snimci britanske televizije.

Princ Filip je bio član grčke kraljevske porodice, rodjen je na ostrvu Krf 1921. godine.