“Mi njima naftu, oni nama vakcine”: Maduro predlaže način nabavke cepiva za Venecuelu…

0
Foto: Profimedia

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je predložio da vakcine protiv koronavirusa plati naftom, iako je ponudio malo detalja o tome kako bi takva “zamena” funkcionisala.

Izvoz sirove nafte pao je na najniži nivo u poslednjih nekoliko decenija, otkako je Vašington sankcionisao naftnu državnu kompaniju Petroleos Venecuele 2019. godine, prekinuvši izvoz iz te zemlje u Sjedinjene Države i odvrativši mnoge druge da kupuju venecuelansku naftu, objavila je španska „La Vanguardia“, a prenosi portal N1.

Maduro je rekao da Venecuela radi na plaćanju vakcina iz mehanizma Kovaks Svetske zdravstvene organizacije, koji siromašnim zemljama omogućava pristup vakcinama, kako putem venecuelanskih sredstava zamrznutih na računima u inostranstvu zbog sankcija tako i pošiljkom nafte.

„Venecuela ima tankere za naftu i ima klijente koji će kupiti našu naftu. Spremni smo za razmenu nafte za vakcine, ali nećemo nikoga moliti“, rekao je Maduro u govoru na državnoj televiziji.

Venecuela je dobila doze vakcina od svojih saveznika Rusije i Kine. Vlada i opozicija razgovarali su sa Panameričkom zdravstvenom organizacijom o pristupu Venecuele vakcinama putem Kovaks, ali je vlada rekla da neće prihvatiti vakcinu AstraZeneka.

Vašington je Madura etiketirao kao diktatora koji je nameštao reizbor 2018. godine i kršio ljudska prava.

Maduro kaže da Vašington pokušava da ga svrgne državnim udarom kako bi kontrolisao rezerve nafte u Venecueli, po nekima, najveće na svetu.