“Mi jesmo ekstremisti jer volimo i premijera Markovića kada govori neistine…”

0
Foto: Screenshot YouTube

Rektor Cetinjske bogoslovije, Gojko Perović, kazao je da je jučerašnje obraćanje crnogorskog premijera Duška Markovića puno neistina, od kojih je glavna, kako je rekao, da je MCP pozvala građane na okupljanje u Nikšiću i drugim gradovima.

„Mi imamo audio zapis sa službe toga dana gdje vladika Joanikije doslovno kaže da ove godine nećemo moći da sprovedemo litiju kao svih godina do sada“, rekao je Perović, dodavši da je tog istog dana i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao nešto slično.

„Premijer ili nije dobro obaviješten ili iz nekog razloga neće da kaže istinu“, kazao je Perović objasnivši kako je došlo do događaja koji je Marković označio kao udarac na Crnu Goru. „Narod je došao po navici jer to je taj dan i to je taj grad – Sveti Vasilije ostroški i grad Nikšić“, rekao je Perović, kazavši da je litija za praznik Sv. Vasilija već 25 godina u Nikšiću jedna od najveći litija u pravoslavnom svijetu, prenose Vijesti objavu na sajtu Mitropolije.

Rektor Cetinjske bogoslovije je, kako se navodi, naglasio da Crkva poštuje norme i mi nije pozvala narod da se okupi u čemu je slična i drugim važnim istitucijama u Crnoj Gori.

Perović je, dodaje se na sajtu MCP, rekao da bi dobro bilo zapitati se jesu li “oni iz Vlade ili lokalne samoupave poštovali mere koje su sami propisali”. 

„Da li je bilo moguće razmaći ljude ispred bolnice u Nikšiću, kada je dolazio predsednik“, rekao je Perović ukazavši da se, kako smatra, radi o sprovođenju selektivne pravde. 

„Ako su oni iz vlasti kršili mere pa ih narod nije kaznio iako su sve prenosili uživo, onda sada na ishodu ove epidemije neka ostave Crkvu na miru“, rekao je Perović tokom “Internet litije”.

Perović se takođe osvrnuo i na optužbe da je MCP doprinela eventualnom širenju epidemije, negirajući takve tvrdnje.

„Crkvi ne treba pohvala ali niko nije ni pomenuo sve što je Crkva pomogla u vrijeme ove krize, već Premijer kaže da su svi držali mjera osim Crkve“, rekao je Perović, naročito apostrofirajući, kako navode na sajtu MCP, mjere koje Crkva preduzela kao što su obustava litija, prisustva vjernika na službama, časova vjeronauke, proba horova i gotovo svih aktivnosti. „Niko ne spominje i humanitarne aktivnosti koje Crkva stalno realizuje kao što je brojna medicinska oprema koja je donirana, rad narodnih kuhinja, drugih humanitarnih organizacija i slično“, zaključio je Perović.

Povodom, kako navode na sajtu MCP, insinuacija premijera da MCP služi drugim državama, Perović je kazao da ne zna “čijoj državi služi premijer koji govori neistinu“, upitavši da li više voli Crnu Goru, kako se dodaje u tekstu, “vlast koja prima velike plate i privilegije za sve što radi ili pošteni narod koji jedva sastavlja kraj sa krajem i koji je protestovao protiv ove nepravde”.

Perović se osvrnuo i na naziv “ekstremisti” koji je premijer Marković spomenuo tokom izlaganja. 

„Mi jesmo ekstremisti jer volimo i premijera Markovića kada govori neistine“, zaključio je Perović.