“Mi 31. oktobra izlazimo, bez obzira na sve…”: Ministar finansija Velike Britanije o opciji koja “nije savršena ali je adekvatna”

0
Foto: Profimedia

Britanski ministar finansija Sajid Džavid rekao je da će vlada čiji je on deo potpisati izlazak iz Evropske unije 31. oktobra bez obzira na posledica, iako se on lično nada da će odgovor biti postignut.

“Ako ne možemo da postignemo dogovor, mislim da je važno da izađemo bez obzira na sve i bez obzira što nema dogovora. Nije savršeno ali je adekvatno da izađemo iz EU 31. oktobra. Zakoni koje je parlament usvojio komplikuju stvari, ali da bude jasno naša politika se nije promenila: mi ćemo izaći 31. oktobra “, rekao je Džavid.

On, međutim, nije objasnio kako će to u praksi izgledati.

Inače, Finski premijer Anti Rine poručio je ranije Borisu Džonsonu da ima rok do kraja septembra da liderima Unije predstavi svoj plan za izlazak Britanije iz EU, odnosno do trenutka u kojem njegova zemlja treba da preuzme rotirajuće predsedavanje Uniji.

Iz Dauning strita tada su tvrdili da taj “crno-na belo” plan već postoji i da su ga zvaničnici iz Evropske unije videli.

Međutim, poslednjeg dana septembra, čini se da evropski zvaničnici nisu zadovoljni razvojem situacije.

Junker je nedavno izjavio da će jedini krivac za tvrdi Bregzit biti Velika Britanija.