“Oluja Filomena je prošla ali nam slede ledeni dani”

0
(BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC/DS)

Nedeljko Todorović je objasnio da je oluja “Filomena” davno prošla i da je prema podacima koje je on proučio bila samo u Španiji 7, 8. i 9. januara i da nakon toga više nije postojala.

“Oblačni sistem iz Španije preko Zapadnog Sredozemlja 9. i 10. januara i u ponedeljak ujutru, 11. januara, prošao preko Balkanskog poluostrva, ali južnim delom, tako da smo u Srbiji u većem delu imali sneg”, naveo je Nedeljko Todorović tokom gostovanja u Beogradskoj hronici.

Naveo je da je na jugu i jugoistoku Srbije tih dana pala prosečna mesečna količina padavina.

Kada je reč o danima pred nama, u Srbiju će prodreti hladan vazduh iz Skandinavije koji će nam doneti ledene dane. Nedeljko Todorović je objasnio šta su ledeni dani.

“To je jedan klimatološki termin. Mi obično objasnimo, uvek stoji objašnjenje da je to dan kada temperatura ne prelazi nula stepeni, odnosno nije iznad nule”, istakao je Todorović za RTS.

Meteorolog je naveo da su 2012. i 2017. godine zabeležene hladne epizode i da građani pamte ekstremne događaje. Naveo je da ove zime ne treba da očekujemo takve temperature.

“Daleko smo od toga. Prvo ne može da padne toliko snega. Palo je desetak, 15 centimetara. Tada je bilo 53 centimetra snega u Beogradu. S druge strane bilo je dvadesetak ledenih dana, a bilo je dana kada je maksimalna dnevna temperatura bila -10, -8. Kao posledica te hladnoće zaledili su se Sava i Dunav. Sada nemamo šanse da se to desi”, rekao je Todorović.

Dodao je da se u narednim danima očekuje slab sneg, a da bi u nedelju mogao da se za četiri centimetra poveća snežni pokrivač koji je danas u centru Beograda iznosio sedam centimetara. Todorović je dodao da se “snežna epizoda” završava u ponedeljak.

Meteorolog je istakao da će se do kraja januara temperatura kretati i do osam stepeni i da se mogu očekivati naoblačenja sa kišom i snegom, dok se ozbiljnija zahlađenja i dalje ne naziru.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!